Gyurcsányt kitiltották: a kormányhivatal vizsgálódna

Gyurcsány Ferencet és a TASZ-t kitiltotta a településről Gyöngyöspata képviselő-testülete, de a megyei kormányhivatal megvizsgálja majd: jogszerű volt-e a döntés.

A Heves Megyei Kormányhivatal megvizsgálja majd Gyöngyöspata önkormányzatának azon határozatát, amelyben kimondták, hogy a településen nem kívánatos személy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet - erről a hivatal illetékes főosztályának helyettes vezetője tájékoztatta szerdán az MTI-t.

A vizsgálatra - amelyben arra keresik majd a választ, hogy a döntés megfelel-e a hatályos jogszabályoknak - azt követően kerülhet sor, hogy az önkormányzati határozat hivatalosan megérkezik a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalba - közölte Ungvári Tamás.
A határozatról csupán a sajtóból értesültek. A vizsgálat eredményéről az eljárás befejezése után tájékoztatást adnak - tette hozzá a tisztviselő.


A község önkormányzata hétfői ülésén hivatalos határozatban nyilvánította nem kívánatos személlyé a településre vonatkozóan Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt és a TASZ-t.

A falu polgármestere, a jobbikos Juhász Oszkár azt közölte: a döntés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy úgy értesültek, Gyurcsány Ferenc a miskolci avasi lakótelepen tett látogatása után a Heves megyei Gyöngyöspatát kívánja felkeresni, ám a helybeliek nem kérnek ebből.

Juhász a döntést - amelyet a képviselő-testület a polgármester és a jelenlévő öt független képviselő szavazatával hozott meg - azzal magyarázta: Gyurcsány és a TASZ aktív kezdeményezői annak a lejárató kampánynak, amely szerintük Magyarország és a magyar nemzet ellen folyik.

A polgármester, amikor az MTI tudósítója emlékeztette arra, hogy egy hasonló gyöngyössolymosi döntésről a bíróság kimondta, hogy az jogsértő, azt mondta: "ezt megtehetik".

A Heves Megyei Bíróság 2011 novemberében jogsértőnek nyilvánította a gyöngyössolymosi önkormányzat tavaly februárban hozott határozatát, amellyel nem kívánatos személynek nyilvánítottak a településen hat embert, köztük két újságírót. A bíróság a kormányhivatal keresetére helyezte hatályon kívül az önkormányzati döntést; megállapította, hogy az mind tartalmi, mind eljárási szempontból jogsértő.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.