Gyurcsányt sokan ismerik, s még többen utasítják el

A Nézőpont szerint a teljes népességkörében 30 százalékkal vezet a Fidesz, megelőzve a Jobbikot (12 százalék) és az MSZP-t (9 százalék). Egy másik, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének 10. évfordulója kapcsán készült felmérés pedig arra mutat rá: csak egy szűk kisebbség szimpatizál valamennyire Gyurcsány Ferenccel.

Megvannak a legfrissebb Nézőpont-számok, és nagy változás nincs: vezet a Fidesz, második a Jobbik, harmadik az MSZP. A teljes népesség körében harminc százalékon áll a nagyobbik kormánypárt, a Jobbik 12, az MSZP 9 százalékon, a DK bejutási küszöb, tehát öt százalék  környékén áll – nyilatkozta az M1 állami csatornán a Nézőpont Intézet elemzője, Deák Dániel.

Felmérték Gyurcsány Ferenc támogatottságát is az őszödi évforduló kapcsán. A választókorú népesség csaknem 64 százaléka azt válaszolta, nem akarná, hogy ő fontos politikai pozícióban legyen, miközben 15 szeretné a visszatérését. A felmérés eredményeit a Ma Reggelben ismertették.

Az ex-kormányfő balatonőszödi beszédének 10. évfordulója kapcsán készült felmérés tehát arra is rámutat: csak egy szűk kisebbség (a teljes felnőtt népesség 15 százaléka) szimpatizál valamennyire Gyurcsány Ferenccel. A kérdésben a baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) szimpatizánsok is megosztottak: harmaduk (32 százalék) szintén elutasító a volt miniszterelnök politikai szerepvállalása kapcsán.

A megkérdezettek öt százaléka nem is ismeri Gyurcsány Ferenc nevét – derült ki a felmérésből. Azért Gyurcsány Ferenc ismertsége viszonylag nagy Magyarországon – mondta ezzel kapcsolatban Deák Dániel, és ezt szerinte meg is próbálja kamatoztatni a DK elnöke.

Az őszödi beszédet követően a lakosságnak az a része is megismerte a nevét, aki nem foglalkozott politikával. Az ismertsége tehát magas, de ez magas elutasítottsággal is párosul, ami a legnagyobb problémája Gyurcsánynak és a DK-nak, mert van egy plafon, ami fölé nem nagyon tud majd emelkedni a támogatottságuk – magyarázta az elemző.

Gyurcsányt a választók egy jelentős része azonban még mindig az MSZP-vel köti össze. Az őszödi beszéddel kapcsolatos kiszivárogtatással kapcsolatos videók készítésével azt próbálja elérni, hogy őt a DK-val kössék össze a választók – mondta Deák Dániel.

A Fidesz-KDNP támogatottsága továbbra is magas, ami a ciklus közepén egyedülállónak számít az elemző szerint. A Nézőpont Intézet egy hónapja összesítette, hogy Európa-szerte mit láthatunk, és páratlan, hogy a hazai kormánypártok közel a választási eredményükhöz hasonló támogatottsággal rendelkeznek. Például Ausztriában a kormánypártok esetén a nagykoalíció támogatottsága zuhant, és megelőzte őket egy nagy ellenzéki párt: az Osztrák Szabadságpárt népszerűsége tíz százalékkal haladja meg a kormánypártokét, ami most az államfőválasztásnál is megmutatkozott.

A Publicus Intézet legutóbbi mérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 22, míg a Jobbiké és az MSZP-é egyaránt 12-12 százalékos. A DK és az LMP három százalékon áll, míg a többiek egy százalékra sem számíthatnának.

A Závecz Research a Fidesznek 26, a Jobbiknak 14, az MSZP-nek 12, a DK-nak és az LMP-nek ugyanezen körben négy-négy százalékos támogatottságot mért. Az Együtt és a liberálisok pedig az intézet szerint egy százalék felett vannak. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 43, a Jobbik húsz és az MSZP 18 százalékra számíthatna, s nyolc százalékkal csak a DK ugraná meg az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.