Gyurcsányozott Gyurcsány Nagy Imre-beszédére a KDNP

Kiverte a a biztosítékot a KDNP-nél Gyurcsány Nagy Imre egykori háza előtt tartott tegnapi beszéde. A DK vezetője pedig nem mondott semmi rendkívülit: a baloldali erők összefogását sürgette, valamint Orbán Viktort és rendszerét ostorozta.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bocsánatkérésre és a közéletből való azonnali visszavonulásra szólította fel hétfőn Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt a Nagy Imre egykori házánál vasárnap elmondott beszéde miatt. A kisebbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Gyurcsány Ferencnek nem csak minden jóérzése és tisztánlátása, de a realitáshoz való minden kapcsolata elveszett, amelynek legszebb példája a vasárnapi, Nagy Imre egykori házánál mondott beszéde.

A KDNP szerint  már az "eleve gyomorforgató, hogy Gyurcsány azon garnitúra kegyeltjeként kezdett politikai karrierbe, amelyik korábban kivégeztette az így mártírrá lett miniszterelnököt". A DK politikusa megannyi párt és szervezet után most tisztességről, nyitottságról és erkölcsösségről szónokol. A kisebbik kormánypárt felszólítja Gyurcsányt, hogy azonnal vonuljon vissza a politikai közéletből szemlőhegyi villájába és keresse tovább szakdolgozatát, de előbb kérjen bocsánatot minősíthetetlen kifejezéseiért, attól a sok-sok millió magyartól, akik keresztények, akik konzervatívak, akik a középosztályhoz tartoznak, s akiket most is megbántott - írták.

De mivel is verte ki a biztosítékot a KDNP-nél Gyurcsány?

A volt miniszterelnök beszédében a baloldali erők összefogását sürgette a jövő évi választás előtt, a kormány leváltására vasárnap délután Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori rózsadombi házánál a Demokratikus Koalíció (DK) rendezvényén. A hozzávetőleg 300-400 fős tömeg Nagy Imrének az 1958 e napján történt kivégzésére emlékezve gyűlt össze.

A Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök a Nagy Imrét követő Kádár-korszakról szólva kifejtette: Kádár János próbálta a diktatúrát egyre szabadabbá tenni, de ez nem sikerülhetett, mert a diktatúrából nem vezet út a szabadságba. Orbán Viktorra utalva leszögezte:"hatalma érdekében az ócska, ósdi keresztény, konzervatív középosztály összes eszmei zagyvasága és önzése által fordított utat jár, lopja a szabadságot." Ennek következménye - a szónok szerint -, hogy ma félnek az emberek, csöndben vannak. Szavai szerint attól lehet tartani, hogy a jövő évben még a szavazófülkében is félni fognak, mert a hatalom még ott is figyeli őket, hogy kire adják a voksukat.

Gyurcsány szónoklatában - tapsok kíséretében - többször is visszatért Orbán Viktor és kormánya kritikájára, amíg a maga őszödi beszédét a megtisztulás, egy új korszak kezdeteként jellemezte. Szerinte a Demokratikus Koalíció jövőre győzni fog, ám ehhez, mint kifejtette "bölcsességre, és a sok politikus között egy-két államférfire is szükség lenne."

Gyurcsány Ferencet megelőzően Vitányi Iván, a DK örökös, tiszteletbeli elnöke az 1956-os forradalomról és Nagy Imre szerepéről beszélt. Mint kifejtette, a történelmi jelentőségű események sodrában nem a forradalom falta fel a gyermekeit, hanem a gyermekek a forradalmat. Most arra van szükség - szögezte le, hogy az összefogás érdekében ismerjük meg, fogadjuk el, és tűrjük el egymást."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.