Gyurcsányozik és a magyar földet félti az IKSZ

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint elfogadhatatlan a külföldi állampolgárok földszerzése, a szervezet ezért kiáll az új földtörvény megszületése mellett.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a vidékért munkacsoport vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azon véleményüknek adott hangot, hogy olyan földtörvény megszületésére van szükség, amely nem ellentétes az Európai Unió közösségi jogával, de biztosítja a magyar gazdák földszerzését, versenyképességük megőrzését és a fiatalok helyzetbe hozását. A kereszténydemokrata politikusok kitértek arra, hogy alapvető nemzeti érdeknek tekintik - az új nemzedék, a vidéki fiatalok érdekeit szem előtt tartva -, hogy a magyar termőföld ne kerüljön külföldi cégek és külföldi állampolgárok tulajdonába.

Felidézték: a Gyurcsány-Bajnai korszak idején rengeteg visszaélés, áttekinthetetlen döntés született az állami földek pályáztatása során, a vidéket ellepték a külföldi érdekeltségű cégek, spekulánsok és olyan személyek, akiknek soha semmilyen közük nem volt a földműveléshez, így 2010-re a magyar termőföld nemzeti tulajdonban való maradását igen nagy veszély fenyegette.    

Hozzátették: az Orbán-kormány agrárdiplomáciájának sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát újabb három évre meghosszabbítsa, mivel az azonnali piacnyitás árrobbanást és a magyar termelők földvásárlásának ellehetetlenítését eredményezhette volna. A moratórium meghosszabbítása igen kedvező a hazai mezőgazdaság számára - folytatták, hozzátéve: ezáltal Magyarország esélyt kapott arra, hogy megteremtse azt a jogszabályi környezetet, amellyel biztosítható, 2014. április 30-a után ne külföldi állampolgárok tulajdonába, hanem akár olyan magyar fiatalok kezébe kerüljön a termőföld, akik apáik és nagyapáik nyomdokába lépve életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységgel kívánnak foglalkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.