Gyurcsányék kiröhögték a Századvéget

A Századvég egyik kutatójának tanulmánya cáfolta a kormány dicshimnuszait, mire a kutatóintézet közölte: a tanulmány nem az ő álláspontjukat tükrözi. A DK szerint ez mulatságos bizonyítéka annak, hogy az intézet nem is agytröszt, hanem propagandaügynökség.

A tények makacs dolgok, mondta állítólag egykor Lenin. Ezt a Századvég Gazdaságkutató sem vitatja, ám úgy véli: annál rosszabb a tényeknek - olvasható a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében.

Mint a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő által vezetett párt sajtóirodája írja, Virovácz Péter, a kutatóintézet tudományos munkatársa tanulmányt közölt a Pénzügyi Szemlében, amelyben szerzőtársával az egykulcsos adó hatásait vizsgálta. A tanulmány megállapításai alapjaiban ingatják meg a kormánypropagandát. Kiderül belőle: a 444 milliárdos adócsökkentés háromnegyede a legtehetősebb 20 százalékába tartozó, gyermeket nem nevelő polgárok zsebében landolt, a legalacsonyabb jövedelmű 60 százalékához tartozó nagycsaládosok adóterhei viszont érdemben nem csökkentek. A reform következtében a legszegényebb 70 százalék 134 milliárddal több, a leggazdagabb 10 százalék iszont 501 milliárddal kevesebb jövedelemadót fizetett.

Mindez érthetően kellemetlenül érintette az egykulcsos adó nagyszerűségéről, igazságosságáról és családbarát mivoltáról szóló kormánypropagandát. Nem is késett a válasz: a Századvég közölte, hogy a tanulmányban foglaltak nem a kutatóintézet álláspontját tükrözik - írja a DK.

A párt szerint enyhén szólva is mulatságos, hogy egy gazdaságkutatónak álláspontja van a gazdasági számadatokról, és hogy tényeket nem cáfolni próbál, hanem elhatárolódik tőlük. Mindez szertefoszlathatja azokat az esetleges illúziókat, hogy tavaly a kormány a Századvég-csoport személyében egy agytröszttel, és nem egy propagandaügynökséggel kötött milliárdos szerződést - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.