Gyurcsányék is lemondatnák a kormányt

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, a Fidesz parlamenti többségét kihasználva állítson új kormányt, amely visszavonja a jövő évi költségvetés tervezetét és megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében - azzal kapcsolatban, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a valutaalappal - úgy fogalmazott: nemcsak a kormányzati gazdaságpolitika bukott meg, hanem "az orbáni jobboldalnak a világra ellenségesen tekintő, bezárkózásra hajlamos politikai gondolkodása is". A forint háromszor annyit vesztett értékéből, mint a régió bármely más valutája, az elhibázott gazdaságpolitika terheit minden magyar állampolgár megfizeti - írta.

A DK szerint a változáshoz nem elég egy új gazdaságpolitika, új csapat kell. Ezért javasolják, hogy a Fidesz állítson új kormányt, amely visszavonja a jövő évi költségvetés tervezetét, és újat nyújt be "reális árfolyamokkal, növekedéssel és inflációs számokkal". Véleményük szerint az új kormánynak emellett meg kellene állapodnia az IMF-fel egy biztonsági hálót jelentő hitelről, illetve az Európai Bizottsággal arról, hogy visszavonja a különadókat.
Ezenkívül sürgetik, hogy a kormányoldal vonja vissza azokat a törvénytervezeteket, amelyet az ellenzékkel való tárgyalás nélkül terjesztett be az Országgyűlésnek. "A Fidesz a ma még meglevő politikai erejét és parlamenti többségét arra fordítsa, hogy megpróbálja megoldani az általa okozott súlyos gazdasági problémákat" - írja Gyurcsány Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.