Gyurcsány újra üzent: valamelyikőtök lépjen hátra!

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint újra kell nyitni az ellenzéki együttműködés kérdését: meg kell próbálni közös miniszterelnök-jelöltet és közös listát állítani. Gyurcsány arra kéri Bajnait és Mesterházyt: ha kell, lépjenek hátra.

"Kedves Attila és Gordon, Kedves Barátaim! Értem, hogy miért váltott ki szenvedélyes vitát az október 23-i tüntetésünk" - írja posztjában a volt kormányfő. Gyurcsány így folytatja: "A történtek után ez a vita valószínűleg elkerülhetetlen volt, de gyanítom, hogy ez nem visz bennünket előre. Talán érdemesebb a jövővel foglalkoznunk. Én úgy látom, hogy a választók egy jelentős része és persze egyes ellenzéki mozgalmak és pártok, köztük a Demokratikus Koalíció nem abban vitázik az MSZP-vel, illetve az E14-PM-el, hogy szükséges-e az összefogás, hanem kizárólag abban, hogy annak a lehető legszélesebb körűnek kell lennie. Ez az igényünk abból az egyszerű felismerésünkből fakad, hogy az Orbánnal szembenálló demokratikus sokaságot ma nem fedi le e két illetve három párt szövetsége. Pontos számokat ugyan nem ismerek, de biztos vagyok abban, hogy minimum többszázezer főről van szó. Márpedig ma éppen ennyi szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérhessük a Fideszt." - írta Gyurcsány a Facebookon. 

A volt miniszterelnök így folytatta: "Szerintem Ti is érzitek, hogy a létrehozott MSZP-E14-PM választási megállapodás nemcsak hogy nem eredményezte az ellenzéki szavazók minden korábbit meghaladó mozgósítását, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon sokakban csalódást keltett. Ezért ebben a helyzetben szerintem nem tehetünk mást, mint hogy visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot. Egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel" - írja Gyurcsány.

A DK elnöke hozzáteszi: "Arra kérlek benneteket, hogy vizsgáljátok felül megállapodásotokat. Valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra és ha kell, nyissatok utat egyetlen közös miniszterelnök-jelölt számára. Mondhatjátok, hogy én ezt könnyen mondom, mert nekem sem lehetőségem, sem ambícióm nincs miniszterelnök-jelöltnek lenni. De nem akarok egyoldalú áldozatot. Megerősítem, amit a Műegyetem előtti színpadon is elmondtam, hogyha én lennék a közös lista összeállításának akadálya, akkor én is készen állok hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről." - teszi hozzá. 

"Azt javaslom, hogy régi és újkeletű bántottságainkat félretéve, keressük annak a lehetőségét, hogy előbb-utóbb leüljünk és megállapodjunk a teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk létrehozásában" - zárja nyilvános levelét Gyurcsány Ferenc. 

Az MSZP elnöke korábban több helyen is közölte: lezártnak tekinti a tárgyalásokat. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon pedig épp az október 23-i esemény előtt írta alá a két szervezet megállapodását. 

Gyurcsány Ferenc és a DK delegációja a tárgyalások kudarca után. Balról: Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Niedermüller Péter, Gyurcsány, Varju Kálmán és Gréczy Zsolt
Gyurcsány Ferenc és a DK delegációja a tárgyalások kudarca után. Balról: Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Niedermüller Péter, Gyurcsány, Varju Kálmán és Gréczy Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.