Gyurcsány több miniszterével is összezörrent

Feszült volt az eheti kormányülés; lapunknak megerősítették az Index értesülését, miszerint a kormányfőnek konfliktusa támadt több miniszterével.

Feszült ülést tartott a héten a kormány; a Népszabadság szocialista forrásai megerősítették az Index azon értesülését, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő több miniszterével is összezörrent.

Az Index szerint a honvédelmi miniszter azt közölte, az elvonások miatt megeshet, hogy az ország képtelen lesz teljesíteni NATO- és nemzetközi katonai kötelezettségvállalásait, tehát neki, mint gondos hadügyérnek célszerű lenne egyoldalúan módosítani ezeket a szerződéseket.

Erre Gyurcsány azzal replikázott, hogy Szekeresnek ehhez nincs joga, ám a miniszter kötötte az ebet a karóhoz, hogy nincs más megoldás. A hírportál szerint  mivel a tárcáktól elvonandó összesen 60 milliárd forintból a HM-nek kell a legnagyobb összeget visszaadnia, Szekeres felhúzta magát, és kijelentette, hogy tőle nem lehet pénzt elvenni, hiszen az elvonás nemzetközi kötelezettségvállalásokat veszélyeztetne.

Lapunk ezzel szemben úgy tudja: Szekeres csupán arról beszélt, tárcája miképp szabja át az új költségvetést, hogy a kevesebb pénz ne menjen a külföldi elvárások teljesítésének rovására. A tárca 320 milliárdjából ráadásul mindössze hétmilliárdot vonnak el.

Az Index arról is beszámolt, hogy Gráf József mezőgazdasági miniszter azt fejtegette a kormányülésen: lenyesi ő az agrártámogatásokat a kormányzat igényeinek megfelelően, de ezt nem lehet úgy megcsinálni, ha nincs iránta bizalom.

A miniszter menesztését a Magyar Hírlap jósolta, az esetleges kormány-átalakításról szóló híreket ma kacsának nevezte Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki szerint Gyurcsány e kabinettel zárná a ciklust. A lap szerint a minisztert megnyugtatta, hogy a kormányülésre bekérették a lemondást cáfoló kormányszóvivői közleményt.

Göncz Kingával, a külügyi tárca vezetőjével a miniszterelnök a kormányülésen az Index szerint éreztette, hogy felhatalmazás nélkül cselekedett, amikor azt mondta: egyéves fennállása után felül kell vizsgálni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma nevezetű szervezet tevékenységét. A kormányfői idegesség egyébként a lap szerint nem véletlen: ez a szervezet "politikai édesgyermeke" Szili Katalinnak.

Gráf József
Gráf József
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.