Gyurcsány szellemével riogat az LMP

Az LMP arra szólítja fel a rendőrséget, hogy a március 15-ei demonstrációk alatt akadályozza meg a szélsőjobboldali csoportok által tervezett provokatív akciókat. Az ellenzéki párt szerint ha elmaradnak a megfelelő biztonsági intézkedések, könnyen olyan helyzet alakulhat ki, mint 2006 őszén.

Az LMP a leghatározottabban felszólítja a rendőrséget, hogy vegye komolyan a törvényben előírt kötelezettségeit a március 15-ei tüntetések ideje alatt - fogalmaz az ellenzéki párt közleménye.

Az LMP arra figyelmeztet, hogy sajtóhírek szerint a március 15-i ellenzéki demonstrációkat szélsőjobboldali csoportok akarják megzavarni, erőszakkal fenyegető ellentüntetők azt tervezik, hogy a rendezvényük után átmennek az Egymillióan a Sajtószabadságért csoport (Milla) rendezvényére, ahol a rendőrség gyülekezési helyet biztosított számukra. Egy internetes közösségi portálon már viperával és egyéb eszközökkel is fenyegették a Milla rendezvényét. Az LMP elvárja a rendőrségtől, hogy a két tüntetői csoportot megfelelő biztonsági intézkedésekkel válassza el egymástól, és vegye elejét a demonstrációt megelőző félelemkeltésnek. Az állam alapvető feladata a békés gyülekezéshez való jog biztosítása - szögezi le a közlemény.

Az ellenzéki párt emlékeztet arra, hogy a januári, Operaház előtti tüntetésen a rendőrség engedte, hogy radikális tüntetők beékelődjenek a több tízezres békés tömegbe, majd pedig képtelen volt az ott demonstrálókat, köztük LMP-s szimpatizánsokat, megvédeni a rendzavaróktól.

"Figyelmeztetjük Orbán Viktort, hogy ha kormánya nem teszi meg a legalapvetőbb biztonsági intézkedéseket a tömeges erőszak elkerüléséért, akkor az idei ünnep olyan bélyeg lehet majd a Fidesz-kormány számára, mint amilyenné 2006 őszének botrányos eseményei váltak a szocialista-szabaddemokrata kabinet számára. Felszólítjuk a kormányt, hogy mindannyiunk érdekében tegye félre az ellenzéki hangokkal, demonstrációkkal kapcsolatos félelmeit, és minden lehetséges jogállami eszközzel biztosítsa a békésen gyülekezők alapvető jogait" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.