Gyurcsány reméli, hogy Fico szombaton elhozza a dunaszerdahelyi jelentést

Gyurcsány Ferenc azt reméli, Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton magával hozza a tavalyi dunaszerdahelyi incidens kivizsgálását tartalmazó jelentést. A kormányfő a keddi gazdasági csúcs előtt azt is elmondta, sikeresnek tartja a válsággal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket - írtuk néhány órával ezelőtt. Tévedésből egy korábbi videó-felvételt idéztünk új nyilatkozatként. Olvasóinktól elnézést kérünk.

Kevesebb szónoklat, több munka, jelentette ki Gyurcsány Ferenc a TV2 Mokka című reggeli műsorában. Majd a a miniszterelnök a keddi gazdasági csúcs előtt kifejtette: négy oka van annak, hogy Magyarország jobban érintett a szélesedő válságban, mint mások.

Az egyik, hogy nálunk alacsonyak a lakossági megtakarítások, a másik, hogy 2002 után többet költött a kormány szociális és bérügyekre, a harmadik, hogy a reformok egy része elbukott, a negyedik, hogy nagyon eladósodtunk devizában.

- Ebben benne van a kormányom felelőssége is, jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő a gazdasági válsággal kapcsolatos őszi optimizmust azzal indokolta, hogy a mértékadó pénzügyi vezetők akkor azt mondták: Európa ezt meg fogja úszni. - Október elején a magyar jegybank is úgy foglalt állást - ecsetelte Gyurcsány -, hogy nem lesz nagy baj. Október 9-én, amikor spekulációs támadás érte a forintot, azonnal intézkedtünk, ötpárti egyeztetést hívtam össze, és azt mondtam, nem az a helyzet, mint amit előzőleg gondoltunk. A lépések engem igazolnak, szögezte le a miniszterelnök, az üzletemberek véleménye ma megegyezik abban, hogy amit a kormány a válság kezelésében tett, az példaszerű és sikeres.

Szóba került a szombatra tervezett magyar-szlovák kormányfői találkozó is. - Szeretném hinni - mondta a kormányfő -, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök el tudja magával hozni azt a jelentést, ami a Dunaszerdahelyen történtek kivizsgálását tartalmazza. Kételkedünk abban, hogy a rendőségi fellépés jogszerű volt-e vagy szabályos. Ezt a történetet le kell játszani. Szlovákia kormányának az a feladata, hogy kivizsgálja a történteket, és megnyugtató választ adjon a magyar kormánynak, amihez viszonyulni tudunk.

A jövőre vonatkozóan is lennie kellene egy világos álláspontnak, tette hozzá Gyurcsány. Ennek tartalmaznia kellene, hogy muszáj nyugalomban és békében élni, a nemzeti kisebbségek nem ellenfelei az országnak, hanem az ország erejét növelő tényezők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.