Gyurcsány Orbánnak: a válság a közös ellenfél

Most csak Magyarország számít - ezért írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet Orbán Viktornak Daróczi Dávid kormányszóvivő ismertetése szerint. A miniszterelnök azt írta a Fidesz elnökének: "A mai helyzetben nekem nem Ön, Önnek pedig nem én vagyok az ellenfele. Mindkettőnknek és Magyarországnak is ma a gazdasági válság az ellenfele. Minden más most másodlagos." A kormányfő szerint Orbán távolmaradása a gazdasági csúcstalálkozóról csalódást keltene, mert mindenki kiváncsi a legnagyobb ellenzéki párt javaslataira.

Daróczi arról beszélt, hogy a Fidesz egyszerre négy dolgot szeretne végrehajtani. Hiszen több támogatást ígér a vállalkozásoknak,  mindezt az adók csökkentése mellett, ráadásul úgy, hogy a szociális biztonság sem sérülne és a költségvetés stabilitása sem inogna meg. A kormányfő azt kéri: fejtse ki az elnök a javaslatait, és azt ígéri, hogy amennyiben a javaslatok meggyőzöbbek lesznek, jobban szolgálják az ország érdekeit, akkor készen áll arra, hogy megkeresse a legalkalmasabb feltételeket a javaslatok végrehajtásához.

Daróczi persze azt is elmondta: a Fidesz programja csak politikai célokat szolgál, hiszen ezt így lehetetlen megvalósítani. Azt is hangsúlyozta: nem csak egy bizottságról van szó, hanem arról, hogy most épp az a formális fórum tanácskozna, amelyet hiányolt az ellenzék a nemzeti csúcson. Kiemelte: indokot mindig lehet találni arra, hogy miért nem akar elmenni valaki valahová.

A levelet a sajtótájékoztató előtt másfél órával küldte el faxon és emailben is a kormányfő, de hétfőn futár is postázza majd az ellenzéki párt vezetőjének.

Orbán helyett Navracsics Tibor frakcióvezető reagált - röviden. Azt írta, a kormány tévúton jár, és hogy a Fidesz és a KDNP az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagjaival képviselteti majd magát. Vagyis: Orbán nem lesz ott - bár ezt így nem írja le a frakcióvezető.

Orbán Viktor a HírTv-nek nyilatkozott vasárnap, ott azt mondta: azért nem megy el a csúcsra, mert személyes távolmaradásával a megszorítások ellen tiltakozik.

 

Gyurcsány és Orbán üdvözli egymást a Nemzeti Csúcson.
Gyurcsány és Orbán üdvözli egymást a Nemzeti Csúcson.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.