Gyurcsány nem boldog a bojkott miatt, de nem hódol be

"Eszemben sincs, hogy győzelmi tort üljek. Akkor sem, ha hosszú hónapok után mára eldőlt: a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a Fidesz alkotmányozási folyamatát" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

"Tavaly szeptember óta ismételgetem meg-megújuló erővel és elszántsággal, hogy ki kell vonulni az alkotmányozásból. Nem azért mondtam, írtam ezt, mert valamilyen revánsvágy fűtött. A fülkeforradalom hazugságára mondtam nemet, és a „forradalom" alkotmány gyermekét nem akartam a nevünkre venni" - hangsúlyozza a volt miniszterelnök.

Úgy véli, "a Fidesz közel egy tucatszor módosította eddig az Alkotmányt. Mindeddig azzal a dölyfös érveléssel éltek, hogy forradalmi, kétharmados felhatalmazásuk van erre. Minden figyelmeztetés lepörgött róluk, valamennyi ellenzéki és szakmai kritikát lesöpörtek az asztalról. Mára alaposan átszabták a 2010-ig hatályos Alkotmányt, kiiktatták a kormány alkotmányos ellensúlyait, határozott lépéseket tettek a politika önkény rendszerének kiépítésére."

"Nem vagyok boldog a bojkott miatt. Általában nem értek egyet azzal, hogy távol maradjunk a parlamenti döntésektől. Azt gondolom, hogy nekünk, törvényhozóknak a Parlamentben van a helyünk. De a Parlament lényege veszett el az elmúlt hónapokban. Annak kormányzati tudomásul vétele, hogy a többség nem totális, felhatalmazása nem korlátlan, hogy az ellenzék is a népakarat legitim kifejezője és megtestesítője. A miniszterelnök önmagát azonosítja a nemzettel, a hazával, ezerszer világossá tette, hogy mi, a parlamenti ellenzék nem vagyunk részei a hazának" - olvasható az ex-kormányfő blogjában.

Véleménye szerint nem maradt más választásuk, mint ország-világ előtt egyértelművé tenni, hogy nem tudnak osztozni Orbán nemzeti együttműködési rendszerében. "Mi a parlamentáris demokráciában hiszünk, és elutasítjuk a nemzeti együttműködés nyilatkozatában írtakat, mely szerint elvárás, hogy alázatosan behódoljunk e hazug rendszerértelmezésnek. Mi nem hódolhatunk be. A Parlamentnek a miniszterelnök nem főnöke. Ő nem fogalmazhat meg alkotmányos kötelességünkön kívüli elvárásokat, de ha mégis megteszi, akkor azt bizonyítja, hogy a törvényhozó hatalmon felüli hatalomra tör. Szembe kell szállnunk ezzel a diktatórikus szándékkal" - emeli ki Gyurcsány.

"Pár hete, amikor először szólítottam fel a demokratikus ellenzéki pártokat a bojkottra, még nem voltam biztos a sikerben. Tudtam, hogy ez kivételes eszköz, és azt is, hogy sokan érvelhetnek majd a Fidesszel történő együttműködés mellett. De reméltem azt is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok megértik: választóvonalhoz érkeztünk. Az új Alkotmány elfogadása után mi parlamenti ellenzékből Orbán rendszerének demokratikus ellenzéke leszünk" - írja a politikus.

"Az előttünk álló legfontosabb feladat, hogy ennek, azaz a rendszerellenzéki szerepnek levonjuk valamennyi politikai következtetését. Amúgy sokan kérdezik, miért nem teszünk javaslatokat az új, a Fidesz által tákolt alkotmánytervezethez, hiszen ezzel elveszítjük az esélyt, hogy a mi nézeteink is megjelenjenek. Nos, azért nem, mert van érvényes alkotmánykoncepciónk. Az az alaptörvény, amelyik 2010 májusáig hatályban volt" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.