Gyurcsány nem akar börtönbe menni

Hétfőn is tagja lesz az MSZP-frakciónak Gyurcsány Ferenc, ám 2014-ben már biztosan nem ül be a szocialisták képviselőcsoportjába - nyilatkozta az exkormányfő, aki nem zárta ki, hogy a sukorói telekcserében valóban értékaránytalanságról lehet beszélni. Ha így van, akkor az ügyészségnek a bűnöst kellene keresnie, nem pedig egy gyanúsítotthoz keresni a bűnt. Egyébként meg nem akar mártírkodni, esze ágában sincs börtönbe vonulni.

- Akkor sem fogadnánk be 12 embernél többet a megalakulandó új frakcióba, ha csatlakozni akarnának hozzánk, mivel akkor a Jobbik válna a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoporttá - nyilatkozta a Zalai Hírlapnak Gyurcsány Ferenc, aki elmondta, volt már olyan frakciótag, aki megüzente csatlakozási szándékát; őt azért nem fogadták, mert mást gondolnak a politikáról. Hozzátette: nem akarja veszélyeztetni az MSZP parlamenti státusát, neki ugyanis a szocialista párt nem az ellenfele.

Mesterházy Attila pártelnök ultimátumára (miszerint hétfőig kell jelezniük a képviselőknek, hogy maradnak-e az MSZP-ben) így reagált Gyurcsány Ferenc:  "Azt válaszolom Mesterházy Attilának, hogy 2014 után az MSZP parlamenti frakciójában nem fogok helyet kérni magamnak. Most azonban tagja vagyok a frakciónak, és hétfőn is a tagja leszek. Értelmetlen ultimálni a tagságot, az átalakulási folyamathoz ehelyett nyugalom és bölcsesség kell - mondta el a Zalai Hírlapnak.

A Demokratikus Koalícióról szólva az exkormányfő kifejtette: ha úgy döntenének, hogy önálló párttá alakulnak, akkor a mai országos kiépítettségük mellett 3-6 hónapon belül a választókerületek 90 százalékában szervezeteik lennének. "Innen párttá válni nem szervezetileg nehéz. Ez politikailag kényes és összetett döntés, amiben nem szabad hebrencskedni" - tette hozzá.

A sukorói telekcserével kapcsolatos eljárásról Gyurcsány azt mondta: "Hogy az ügyészség mai eljárása milyennek minősíthető, független attól, ki kezdeményezte azt két évvel ezelőtt. Hozzáteszem, én az ügyészséget politikai elfogultsággal már akkor is vádoltam, amikor még engem nem kértek ki. 2009-ben, a lemondási beszédemben is szóltam erről. Bajnai miniszterelnök úrnak az értékaránytalanság, vagy -arányosság megállapítására indított polgári jogi keresete pedig független az ügyészségtől is, és az én ügyemtől is. Engem pénzüggyel nem vádolnak. Azzal vádolnak, hogy az egyetlen találkozón, amikor hivatalosan megbeszélést folytattam 15 ember előtt a befektetőkkel, és kifejeztem kormányom jóindulatát az üggyel kapcsolatban, túlléptem a hatáskörömet. Ez badarság, nonszensz. Ilyet értelmes ember magától nem mond, az ügyészek pedig elég értelmesek, tehát minden bizonnyal politikailag elfogultak."

Arra a kérdésre, hogy érhette-e kár a magyar államot a telekcserével, az exkormányfő azt mondta: "A telekcsere végül is nem történt meg, tehát kár nem érte a magyar államot. A cserét megállítottuk. Hogy érhette-e volna kár, ha végbemegy, ezt nem tudom kizárni, a bíróság meg fogja állapítani. Ha kiderülne, hogy van értékaránytalanság, akkor az ügyészségnek valóban fel kell tennie a kérdést: miért? Valaki figyelmetlen volt? Rosszhiszemű? Valakit megvesztegettek? Ezek helyes kérdések."

Gyurcsány kifejtette: "Én nagyon szeretném hinni, hogy Sukoró-ügyben senki nem volt rosszhiszemű, hogy senkit nem vettek meg. Szeretném hinni, hogy a Vagyonkezelő vezérigazgatója tisztességes ember, mert ilyennek ismertem. De mi a helyzet a vagyonértékelővel? Ha valaki bűnt követett el, abban benne lehetett a vagyonértékelő? És mintha őt meg sem hallgatták volna. A tetejét keresik állandóan, a kiválasztott gyanúsítotthoz keresnek bűnt. Ez a koncepciós per jellegzetessége."

Arra a kérdésre, hogy az ellene folyó eljárásból politikai tőkén akar-e kovácsolni, Gyurcsány azt mondta: "Bolond, aki börtönbe akar menni azért, hogy szerezzen három plusz szavazatot. Nincs ilyen szándékom. Azt fogja majd látni, hogy ebben az ügyben az utolsó leheletemig védem magamat. Nem tudom, hogyan reagálnak erre az emberek. Nem akarok mártír lenni, sem hős, de az igaz, hogy nem menekülök el a sorsom elől."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.