Nyitva hagyták az utat Gyurcsánynak a pártelnöki székhez

Egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot a szocialisták délelőtti frakcióüléséről. A valóság az, hogy többen Gyurcsány pártelnöki posztjának megtartása mellett érveltek - olykor személyeskedésektől sem mentes vitában. Herczog Edit például közölte: ő már a hétvégén is azért tartózkodott Bajnai Gordon jelölésénél, mert nem értett egyet a pártelnök távozásával. Úgy tűnik, nyitva hagyták az ajtót Gyurcsánynak, hogy első ember maradhasson. A frakcióülés pontos részletei alább.

Nem volt feszültségmentes a szocialisták délelőtti frakcióülése: a vitát elsősorban az a félreértés generálta, hogy a sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a megyei elnökök „puccsolták meg" Gyurcsány Ferenc pártelnökségét a hétvégén. A Népszabadság megbízható, több hiteles forrásból származó információi szerint Gyurcsány is felszólalt az ülésen, miután Gál Zoltán képviselő is a hétvégi események tisztázására kérte.

A távozó miniszterelnök elmondta, hogy milyen érveket támasztott pártelnöki székéből való visszalépéséhez (erről a mai Népszabadság részletesen írt), majd kijelentette: „tudomásul veszem, hogy az elnökségben és a megyei elnökök körében elfogyott a többségem". Megbízható forrásaink szerint Gyurcsány a felszólalásában egyúttal megköszönte Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter kancelláriaminiszter-pártalelnök „korrektségét". Ezt többen úgy értelmezik, hogy Kiss Pétert szeretné a pártelnöki székben látni.

A frakcióban ezt követően többen éles kirohanást intéztek a megyei elnökök és az elnökség ellen, előbbiek közül elsőként Szabó Imre (Pest megye), majd Burány Sándor (Budapest), Kolber István (Somogy), Pál Béla (Veszprém) és Gúr Nándor (Borsod megye - elnökhelyettes) szólaltak fel, mindannyian kikérték maguknak a félreértelmezéseket és gyanúsításokat. Az elnökségi tagok közül Hiller István alelnök szólalt fel, szintén Gyurcsány visszalépése ellen állást foglalva.

A frakciótagok közül többen - így például Vojnik Mária egészségügyi államtitkár - a kormánybiztos Suchman Tamást kritizálta, amiért a szombati események előestéjén az ATV műsorában azt mondta, hogy Gyurcsánynak a pártelnöki székből is távoznia kell.

Suchman Tamás lapunk információi szerint a vele szemben megfogalmazott olykor személyeskedésig is elmenő kritikák kapcsán a képviselőcsoport ülésén azt mondta: „megkövetlek benneteket". Ugyanakkor azt is hozzátette: teljesítmény nélküli a kormánypárt munkája, azok pedig, akik eddig dicsérték, most ne támadják Gyurcsányt és fordítva. „Én vállalom azt, amit mondtam, mindenki más is maradjon korrekt" - hangzott el forrásaink szerint Suchman felszólalásában.

Szintén a frakcióülés krónikájához tartozik, hogy szót kért és kapott Herczog Edit EP-képviselő is, aki kijelentette: azért tartózkodott Bajnai Gordon jelölésénél, mert már akkor sem értett egyet Gyurcsány pártelnöki távozásával.

A frakcióülésen felvetődött az is, hogy Gyurcsány csak a vasárnapi kongresszuson adja vissza pártelnöki mandátumát (formailag nem is tehet másként), addig pedig „gondolja végig, hogy ez-e a helyes lépés". Egyes frakció- és elnökségi tagok ezt úgy értelmezik, hogy Gyurcsány akár vissza is léphet a pártelnöki lemondástól; ez azonban azután, hogy a miniszterelnök maga jelentette ki, hogy visszaadja pártvezetői mandátumát, nehezen képzelhető el.

Igaz, jelen helyzetben végleg kizárni sem lehet. Frakcióforrásaink közül többen úgy tartanák helyesnek, hogy amennyiben Gyurcsány mégis visszalépne saját bejelentésétől és megmérettetné magát a pártelnöki székért, úgy azt versenyben - például Szekeres Imre és Kiss Péter ellenében - tegye meg. Ehhez tartozik még, hogy az éppen tanácskozást tartó megyei elnökök a hétvégén kinyilvánították, hogy ha új elnököt kell választani a vasárnapi kongresszuson, úgy egyetlen, konszenzusos jelölt legyen.

Kérdés, hogy kiben tudnának ilyen helyzetben megegyezni és a kongresszusi küldöttek nem kívánják-e ismét pajzsra emelni Gyurcsány Ferencet.

Suchman v. Suchman

PRO: Suchman Tamás szocialista képviselő, kormánybiztos a péntek reggeli Népszabadságban:

Nem véletlen, hogy sok alkalmas ember lép hátra. Mindenki láthatja, hogy az ellenzéknek továbbra sincs programja, csak az előre hozott választásokról beszél, amire, legalábbis ebben bízom, nem kerül sor. A miniszterelnök-jelölt kiválasztásának folyamata abban az ütemben zajlik, ahogy meghirdettük, nem vagyunk elkésve semmivel.

KONTRA: Suchman Tamás péntek este az MTI-nek:

Elkerülhetetlen, hogy a miniszterelnök átadja a kormány vezetését a kancelláriaminiszternek, és ne vegyen részt a miniszterelnökjelöltről szóló egyeztetéseken sem. Szerinte ezeken a „nagy többséggel megválasztott" elnökhelyettes tudna a helyére lépni. A képviselő kutyakomédiának nevezte az elmúlt napok történéseit. Az az ámokfutás, ami jelöltállítás címén zajlik, óriási károkat okoz az embereknek, a baloldalnak és az országnak is. Gyurcsány Ferencnek stratégiája nincs, a taktikából pedig nem kérünk - jelentette ki a politikus.

REKONTRA: Suchman Tamás hétfőn délben:

A vele szemben megfogalmazott olykor személyeskedésig is elmenő kritikákkal kapcsán a képviselőcsoport ülésén azt mondta: „Megkövetlek benneteket". Ugyanakkor azt is hozzátette: teljesítmény nélküli a kormánypárt munkája, azok pedig, akik eddig dicsérték, most ne támadják Gyurcsányt és fordítva. „Én vállalom azt, amit mondtam, mindenki más is maradjon korrekt" - hangzott el Suchman felszólalásában. 

Gyurcsány Ferenc a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.