Gyurcsány kérte arra Ficót, hogy csak a szlovák oldalon találkozzanak

Gyurcsány Ferenc kérte arra Robert Ficót, hogy szombaton csak a szlovák oldalon tartsanak egy rövid munkatalálkozót. A magyar kormányfõ errõl az MR1 reggeli mûsorában beszélt pénteken.

Mint mondta, a szlovák miniszterelnök javasolta azt, hogy Komáromban és Révkomáromban (Komárnóban) is találkozzanak, de õ ezt  azért utasította vissza, mert szerinte el kell kerülni a látszatát  is annak, hogy kvaterkáznak. Leülünk egy irodába, megbeszéljük, amit  kell és mindenki hazamegy - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a munkatalálkozó tétje az: világosan és  egyenesen beszéljenek arról, hogy miért növekednek a feszültségek és  mind a két ország érdemben tegyen lépéseket ezek csökkentése  érdekében. Hangsúlyozta: nem csak arra kell javaslatot tenni, hogy a másik  mit csináljon, hanem arra is, hogy a saját országukban milyen  lépéseket terveznek.

Ha úgy megyünk az ilyen találkozókra, hogy ki, kit gyõz le, és  csak odamondogatunk egymásnak, akkor ezek nem lesznek sikeresek -  vélekedett, hozzátéve: reméli, hogy ezt érti Robert Fico is, mert ha  csak neki akar tanácsokat adni, akkor azzal nem fognak sokra jutni.

Az igazi államférfiúi magatartás az, hogy ha cselekszik a saját  országában egy vezetõ, egy olyan környezetben, amikor nem mindig  könnyû nagyvonalúnak lenni, mert egyik, meg másik országban is van  késztetés arra, hogy csak annyit tegyen, hogy odamondogat a másiknak  és idõnként kijátssza a nacionalista kártyát - jelentette ki a  kormányfõ.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, õ maga ezt soha nem fogja  kijátszani, mert Magyarországnak és Szlovákiának sem érdeke.  Kijelentette ugyanakkor: abból nem lehet engedni, hogy önmagukat  magyarnak vallók háborítatlanul tanulhassanak magyarul olyan  tankönyvekbõl, amelyben magyarul benne vannak a helységnevek,  nyugodtan énekelhessenek magyar népdalokat, lehessen újságjuk és  mûködhessen a színházuk, oktatási intézményeik.

"Ebbõl nem lehet engedni, ez nem vásári alku Európában,(...) nem  alkudozhatok magyarságunk kontójára" - hangoztatta.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a  magyarságot nem a másikkal szemben kihívóan, felsõbbrendûen,  támadóan kell megélni. Nem azért vagyunk magyarok, hogy ne legyünk  szlovákok, a mi magyarságunk nem áll szemben mások szlovákságával - közölte, hozzátéve, hogy patrióta akar lenni, nem nacionalista.

Gyurcsány Németh Zsolttal menne Révkomáromba

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felajánlotta Németh Zsoltnak a részvétel lehetőségét a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel tartandó révkomáromi találkozón - közölte pénteken a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid a kormányfő azerbajdzsáni látogatásán magyar újságíróknak elmondta: a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke külföldi elfoglaltságára, korábban megszervezett kolozsvári útjára hivatkozva lemondta a részvételi lehetőséget.

A szóvivő szerint Németh Zsolt helyett másnak nem ajánlották fel a lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.