Gyurcsány kérdez: Orbánék meghülyültek?

Orbán kormánya 42 ezer helyett csak 25 ezer hallgatónak fizetné ki az egyetemi, főiskolai képzés költségeit. Ember, ugye érti? 42 ezer helyett csak 25 ezernek. Ez elképesztő - kiált fel Gyurcsány Ferenc legutóbbi jegyzetében.

Nem lenne államilag finanszírozott jogászképzés - írja facebook-os jegyzetében a volt kormányfő. - A jómódú jogászdinasztiák, az üzletemberek gyerekei ki tudják fizetni a képzés önköltségét, a bolti pénztáros, egy adminisztrátor, egy gépkocsivezető gyereke meg ne akarjon jogász lenni – így gondolkodik a kormány. Orbán szerint Orbán se akarjon jogász lenni, hiszen az ő szülei sem tudták volna kifizetni az évi sokszázezer forintos tandíjat.

Nem lesz állami közgazdászképzés. Nem lesz állami zeneművészképzés Bartók országában.

Akkor most szeretnék emlékeztetni arra, hogy 2006-ban mi azt javasoltuk, hogy nyissuk tágra e felsőoktatás kaput. Azt, hogy az első évre mindenki hadd iratkozzon be ingyenesen. A második évtől legyen kötelező ötezer forint tandíj, a legjobbaknak az állam fizessen még ennél is többet és legyen helyük az állami finanszírozású képzésben a gyengébbek pedig egyre nagyobb hányadban fizessék maguk a költségeket. És persze félévente mérjük a teljesítményt, és ez határozza meg, hogy ki mennyit fizet, vagy mennyi támogatást kap.

Ehhez képest most bezárják a kapukat a szegényebb családok gyerekei előtt, negyven (!) százalékkal szűkítik az állami finanszírozású helyeket. A mi rendszerünk teljesítményre és szociális helyzetre koncentrált, Orbáné mindentől függetlenül a gazdagnak jó, a szegénynek maga a pokol.

Azt hiszem, elment a józan eszük. Lehet, hogy tényleg meghülyültek?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.