Gyurcsány nagy tüntetésre buzdít

Nagy, közös demonstrációt kellene hirdetniük az ellenzéki erőknek 2013. január 2-ára az Operaház elé – írta Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attilának.

Szóbeli pozitív válaszunk után írásban is megerősítem: a Demokratikus Koalíció elnöksége örömmel fogadta kezdeményezéseteket, hogy a demokratikus ellenzék szervezetei folytassanak tárgyalásokat a program alapú összefogás érdekében – így kezdődik Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attilának írt levele, amelyben a Demokratikus Koalíció vezetője több témát is megtárgyalásra javasol az MSZP elnök-frakcióvezetőjének.

Ezek között szerepel a társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítése a gazdaság újjáépítéséhez szükséges gazdaságpolitika társadalmi elfogadtathatósága érdekében; az egyre gyorsabban nyíló jövedelmi olló zárása; a titkosszolgálati és ügynökakták nyilvánossága; a párt- és kampányfinanszírozás szabályai; valamint a szélsőjobboldallal szembeni közös föllépés, a szélsőséges politikai mozgalmak visszaszorításának lehetőségei.

A DK megalakulása óta hirdeti, hogy nem elegendő az Orbán-kormányt leváltani, meg kell dönteni Orbán Viktor antidemokratikus, tekintélyelvű, önkényuralmi rendszerét – fogalmaz Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozza: ehhez a demokratikus erőknek alkotmányozó többséget kell szerezniük a következő országgyűlési választáson, ami csak a demokratikus pártok, szervezetek és mozgalmak teljes körű összefogásával lehetséges. Emlékeztet: a Demokratikus Koalíció megalakulása óta az ellenzéki összefogást támogatta.

Gyurcsány Ferenc szerint "az állampolgárok Orbán-kormánnyal elégedetlen nagy többségében is elemi igény él az ellenzéki összefogás iránt". Az ellenzék összefogása megteremtené a választási győzelem reális lehetőségét, és mozgósíthatná az egyelőre passzív választók jelentős részét – fogalmaz a DK vezetője. 

A Demokratikus Koalíció elnöksége javasolja: a tárgyalások első fordulójára ne csak szimbolikus időpontban (a nagy operaházi ellenzéki tüntetés egyéves évfordulóján), de szimbolikus helyszínen is kerüljön sor. Ilyen lehet az ELTE jogi kara, ahol 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal megkezdte működését, vagy Nagy Imre II. kerületi Orsó utcai háza – olvasható a levélben.

Szimbolikus gesztus volna továbbá és sürgető társadalmi igényt elégítene ki, ha január 2-a, az ellenzéki politikai szervezetek összefogásáról szóló tárgyalások megkezdésének napja estéjére a részt vevő ellenzéki erők nagy, közös demonstrációt hirdetnének ugyanoda, ahová egy évvel korábban: az Operaház elé" – zárja levelét Gyurcsány Ferenc. 

Mesterházy Attila november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat –, az LMP-t, a DK-t, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) pártot keresték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.