Gyurcsány fülét bántja a jobboldal csöndje

Gyurcsány Ferenc szerint a jobboldal vezető politikusait is felelősség terheli a három évvel ezelőtti, roma áldozatokat követelő gyilkosságsorozatért. Az exkormányfő nemcsak Orbán Viktort ostorozza, számon kéri Pálinkás József akadémiai elnök és Martonyi János külügyminiszter hallgatását is.

A Tatárszentgyörgyön három éve meggyilkolt Csorba Róbertre és ötéves kisfiára emlékezik legfrissebb facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. Az exkormányfő úgy véli, bár a gyilkosok véletlenszerűen választották ki az áldozataikat, Csorbáék halála mégsem a véletlen műve volt.

Gyurcsány szerint Csurka 1992-es hírhedt dolgozatával kezdődött minden. Mint írja, az új magyar demokrácia méltányos, tiszteletet sugárzó gondolkodás- és beszédmódját egyre inkább felváltotta előbb a türelmetlenség, majd a megbélyegzés, végül az elítélés hangja. "A jobboldal jelentős részének lelke telítődött megvetéssel, gyűlölettel a zsidókkal, a kommunistákkal, a cigányokkal, a külföldiekkel szemben. Szótárukban a hazaáruló mindennapos kifejezés lett, nem kapjuk fel a fejünket patkánynak, rohadtnak, szemétládának minősítenek valakit.

A jobboldal mosakodik, azt mondja, nem ő a felelős. Hanem ki? Ki parolázik az újfasiszta nyelvet használó ötös számú Fidesz tagkönyv tulajdonosával? Ki tekintette rendes gyerekeknek a vonuló gárdistákat, a gyűlölettől fröcsögő jobbikos potentátokat? Ki nem mer, akar egyetlen egyenes mondatot sem mondani a cigánybűnözésről prédikálóknak?

Persze, tudom, hogy sok jobboldali demokrata van. De akkor ők miért hallgatnak? Miért hallgat az Akadémia elnöke, a tudós professzorok sokasága, a mérsékeltnek tekintett külügyminiszter és folytathatnám? Hallgatásuk vajon nem legitimálja a jobboldal radikálisait?

A gondolkodás és a nyelv változott először gyilkossá, aztán jöttek „radikális, nemzetféltő magyarok”, akik radikálisan cselekedtek. Mit radikálisan? Ocsmányul, ördögi módon. Gyilkoltak. Ártatlanokat, akiknek egyetlen bűnük volt a gyilkosok szemében: az, hogy szerintük nem voltak rendes magyar emberek, az hogy cigányok voltak.

Nem tudom, hogy van-e a jobboldalnak szégyenérzete, lelkiismerete a történtek miatt. Szerintem lehetne…" - zárja a bejegyzését Gyurcsány Ferenc.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.