Gyurcsány Ferenc nem áll a vizsgálóbizottság elé

A szocialisták nem vesznek részt az Országgyűlés emberi jogi bizottsága rendőri jogsértéseket vizsgáló albizottságának munkájában, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pedig el sem megy a testületi meghallgatásra - közölte az MSZP-s Nyakó István.

Nyakó István, az emberi jogi bizottság szocialista tagja mindezt arra reagálva mondta, hogy Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnöke a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: szeptember végén akarják meghallgatni a volt miniszterelnököt, valamint az akkori országos és budapesti rendőrfőkapitányt, Bene Lászlót és Gergényi Pétert is. Az MSZP-s honatya szerint az albizottság ugyan házszabályszerűen alakult meg, de politikailag illegitim.

Mint mondta, erre több bizonyíték is van: az igazsággal ellenérdekeltségű, a meghallgatandó személyekkel szemben pedig elfogult tagja is van a testületnek a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás személyében, aki egyébként Budaházy György védelmét is ellátja. "Budaházy György és bandája" a Magyar Televízió székházának elfoglalásakor és az utcai randalírozásokban is részt vett. Hogyan várhatja el bárki, hogy Gaudi-Nagy Tamás pártatlan képviselője lesz az igazságnak? - tette fel a kérdést Nyakó. Hangsúlyozta: az albizottság nem az igazság kiderítésére, hanem egy hazug politikai lejárató kampány részeként, annak alátámasztására jött létre. Koncepciós eljárásról ban szó, azaz előre megvan az ítélet, amelyhez le kell gyártani egy koreográfiát, hogy legyen róla az utókornak jegyzőkönyv.

A szocialista politikus felidézte: a fideszes Kövér László már kimondta az ítéletet, miszerint rabláncra fűzve szeretné látni Gyurcsány Ferencet. Ennek a jogi megalapozása folyna a bizottságban. Nyakó István leszögezte: az MSZP nem vesz részt a Fidesz és a Jobbik által közösen kezdeményezett albizottság munkájában és álláspontjuk szerint nincs baj azoknak az erkölcsi, politikai vagy igazságérzetével, akik úgy döntenek, nem tesznek eleget a testület meghívásának.

Az MTI kérdésére hozzátette: Gyurcsány Ferenc volt kormányfő nem megy el a tervezett bizottsági meghallgatásra.

Vekkeres tüntetés 2006-ban a Parlamentnél. Ekkor járt le az a 72 órás ultimátum, amit Orbán Viktor szabott a kormánynak Gyurcsány Ferenc elmozdítására
Vekkeres tüntetés 2006-ban a Parlamentnél. Ekkor járt le az a 72 órás ultimátum, amit Orbán Viktor szabott a kormánynak Gyurcsány Ferenc elmozdítására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.