Gyurcsány Ferenc: Optimista vagyok!

.A Nemzeti csúcs Gyurcsány Ferenc "összegzésével" zárult. Ebben a kormányfő közölte: "Sokfajta vitánk lehet. De vannak olyan pillanatok, amikor a vitáknál vannak fontosabb dolgok. Én ezúttal konstruktivitást láttam. Nem mindig értettünk egyet, de a túlnyomó többség javaslatokat tett arra, hogy mit tegyünk. Ezért optimista vagyok a jövőt illetően. Túl sokáig folytattunk népszerűségi versenyt felelősségi verseny helyett. Azt gondolom, hogy most ezt a versenyt kell elkezdenünk. A kormány persze csak akkor lehet hiteles, ha beszél a saját hibáiról. Igen, hibáztunk abban, hogy nagyjából 2001 és 2006 között növeltük a kiadásokat és csökkentettük az adókat. Jóakaratból, népszerűségért. A vége az lett, hogy rákényszerültünk a költségvetési kiigazításra. Arra szeretném figyelmeztetni önmagunkat és az országot, hogy ha nem szeretnénk újra elkövetni a hibákat, nem lehet ugyanolyan politikát folytatni mint korábban. A világ legbefolyásosabb szereplői most átdolgozzák a korábbi költségvetésüket, csökkentik a költségvetési kiadásaikat. Mi is ezt tesszük" - mondta a kormányfő.

"A kormánynak is újra kell gondolni a stratégiáját. A pártoknak is át kell gondolniuk. A nap szenzációja, hogy a munkaadói szervezetek egymás után jelentették be, hogy ebben a helyzetben az adócsökkentést nem lehet végrehajtani. Egyetértek azzal, hogy a konvergernciaprogram lényegében befejezte a feladatát. Új, középtávú programra van szükség, amely rövid távon a stabilizációról, középtávon a növekedésről kell, hogy szóljon. A lehető legszélesebb társadalmi-politikai szövetséget szeretném fölépíteni e program mögé" -  így a kormányfő.

A miniszterelnök leszögezte: 2009-nek óvatosnak és körültekintőnek kell lennie, mert nem lehet látni még a folyamatok végét. Aki nem óvatos, az lehet, hogy a végén többet árt, mint amennyit hozzá tud tenni a közöshöz. Gyurcsány Ferenc ezután hosszasan sorolta mindazokat a javaslatokat, amelyekkel az elhangzottak közül egyetért. Ezek - a teljesség igénye nélkül: Egyetért azzal, hogy csoportosítsunk át uniós forrásokat a helyzethez igazítva. Egyetért azzal, célzottabb lehet a szociális támogatások egy köre. Egyetért, hogy a minisztériumok függesszenek föl minden olyan marketingtevékenységet, amely nem csatlakozik a válsághoz. Egyetért azzal, hogy legyen új pártfinanszírozási törvény, s azok a a pártok, amelyek ebben egyetértenek, azt közösen nyújtsák be a Parlament elé. Egyetért Orbán Viktornak az adminisztratív terhek csökkentésére vonatkozó megjegyzésével, egyetért a korrupcó csökkentésének szándékával, de ehhez az kellene, hogy a Fidesz támogassa a pártfinanszírozási törvény újraírását. Egyetért a foglalkoztatási reform gondolatával. Ennek kapcsán közölte, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő 200 ezer emberből jövőre 60 ezernek már munkát szeretnének biztosítani. Egyetért azzal, hogy a közpénzügyi csomag részeként fogalmazzanak meg kiadási plafont, s egyetért azzal, hogy lehet feszesebben fogalmazni annál, mint amit az MSZP módosító indítványai tartalmaznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.