Gyurcsány felveti: Schmitt zsarolható, és úgy sejti, zsarolják is

Schmitt Pálnak zavaros ügyei vannak, ezért nem kizárt, hogy zsarolható - írja Gyurcsány a köztársaság elnökéről a Facebookon.

Schmitt Pál múltjában tisztázatlan ügyek vannak - kezdi írását Gyurcsány Ferenc, aki ez alkalommal nem blogjában, hanem Facebook-oldalán tette közzé gondolatait.

Úgy hírlik, hogy az Elnököt fiatal korában jogerősen bűnösnek találták egy köztörvényes ügyben - kezdi a sajtóhírek ismertetését a volt miniszterelnök. Az erre vonatkozó állításokra az Elnök nem reagál, ami ilyen formán Gyurcsány szerint beismerésnek tűnik. De biztosat nem tudhatunk - teszi hozzá. Az elmúlt napokban újabb súlyos feltételezések láttak napvilágot. Ezek szerint, Schmitt Pál szállodai igazgató-helyettes korában kapcsolatban állt a belbiztonsági szerveknek dolgozó úgynevezett SZT-tisztekkel (a pártállam szigorúan titkos tiszteivel - a szerk.), de az sem kizárt, hogy megbízása, feladata ennél is közvetlenebb és konkrétabb volt. Az Elnök most is hallgat - szól a bejegyzés. A két ügy nem feltételenül független egymástól. Életszerű feltételezés, hogy éppen az első ügy tette lehetővé, hogy a belbiztonsági szervek közelebbi kapcsolatba kerüljenek a mai Elnökkel. Nem tudhatjuk - vallja be Gyurcsány.

Ha Schmitt Pál őszülő halántékú nagypapa lenne, aki vasárnaponként jót hancúrozik unokáival, akkor ezek a több évtizede történt ügyek senkit nem nagyon izgatnának - tér át a politikai konzekvenciákra Gyurcsány. De Schmitt Pál történetesen a Magyar Köztársaság Elnöke. Ebben az esetben ez nem magánügy. Kétszeresen sem az. Ez az ország egészét érintő erkölcsi és politikia kérdés - állapítja meg a volt miniszterelnök.

A Köztársasági Elnök erkölcsi és politikia kikezdhetetlensége az ország ügye. Ha az Elnök nem sérthetetlen, akkor nem független. Ha nem független, akkor nem lehet párttatlan. Ha nem pártatlan, akkor nem fejezhei ki a nemzet egységét. Ha nem fejezheti ki a nemzet egységét, akkor nem lehet Köztársasági Elnök - következtet a szocialista politikus.

"Írhatom egyszerűbben is: az Elnök nem lehet zsarolható. Ezért nem lehetneknek zavaros titkai, ügyei. Schmitt Pálnak viszont zavaros ügyei vannak. Ezért nem kizárt, hogy zsarolható" - írja.

Orbán Viktor nem szereti a független intézményeket, a független embereket Gyurcsány szerint. Schmitt Pált Orbán Viktor jelölte, sőt, küzdött érte. Az Elnök eddig egyetlen alkalommal sem okozott nehézséget a kormánynak, amit elétettek, azt aláírta. Azt is, ami utólag alkotmányellenesnek bizonyult - szól a következő visszatekintő rész.

Bizony, Schmitt Pál eddigi tevékenysége inkább erősíti a gyanút, hogy az Elnök nem az emberek embere, hanem egyetlen ember embere. És ennek a függő helyzetnek a magyarázata mintha a múltban lenne - spekulál Gyurcsány.

Itt tartunk. Egyelőre mondjunk annyit, hogy ez nem maradhat így. De ma még adjunk lehetőséget az Elnöknek, hogy válaszoljon a kételyekre. Mindenkinek az lenne a legjobb, ha megtenné. Ha mégsem teszi meg, akkor rajtunk lesz a sor, hogy cselekedjünk - zárja sorait Gyurcsány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.