Gyurcsány és Puch is megverte Papcsákot

Havi 153 millió – évente több mint 1,8 milliárd – forint mellékkeresetre tesznek szert a honatyák – legalábbis az általuk benyújtott vagyonnyilatkozatok szerint. A 386 politikusból 256-an rendelkeznek rendszeres pluszjövedelemmel, a dobogós helyeket a Gyurcsány-Puch-Papcsák trió foglalja el.

Szépen csurran-cseppen a parlamenti fizetés mellett is az országgyűlési képviselőknek: a 386 politikusból 256-an számíthatnak rendszeresen mellékes jövedelemre. Ők összesen havi 153 milliót vágnak zsebre, vagyis évi több mint 1,8 milliárd forintot – írja a Blikk.

A legjobban keresők listáját az idén is Gyurcsány Ferenc (DK) vezeti. A volt szocialista miniszterelnök tavaly 70 milliós osztalékot, vagyis havi átlag 5,8 milliót kapott cégétől. Ám Gyurcsánynak egyre kevesebbel kell beérnie: korábban ugyanis 100 millió forint felett is volt az éves többlete. Az "ezüstérmes" Puch László (MSZP) lett, akinek szintén cége után járt tavaly 58 milliós – havi 4,8 milliós – extra jövedelem. A harmadik helyen pedig Papcsák Ferenc (Fidesz) végzett. Neki havi 4,1 milliós mellékese már nem csak a magángazdaságból jött. Ügyvédi keresete mellett polgármesterként is havi közel 600 ezer forint jár neki.

– Sokféle megbízást elvállalok, céges ügyektől a büntetőügyekig – mondta a Blikknek a szintén ügyvéd Bohács Zsolt (Fidesz), aki havi bő 2 milliót keres országgyűlési fizetése mellett. – A parlamenti feladatok mellett végzem ezt a munkámat, és szombat-vasárnap is dolgozom.

A kormánypárti honatya azonban csak az ötödik helyre került, őt havi 2,6 millióval megelőzi Seszták Miklós (KDNP), aki civilben kollégája. Viszont maga mögé utasította Orbán Viktor miniszterelnököt, aki az élboly egyetlen kormánytag résztvevője. Igaz, ezt pusztán 1,5 milliós kormányfői fizetésének köszönheti, mert könyvkiadásból csak 248 ezer forint honoráriumhoz jutott tavaly. Rubovszky György (KDNP) szintén ügyvédként dolgozik, havi 1,2 millióért.

A többség azonban állami, önkormányzati pozíciók halmozásából tesz szert mellékesre. Kérdés, hogy miért vágyik valaki a politikai pályára, ha civilként is szép fizetése van?

– Van egy szint, amely felett már nem elsősorban a pénz motivál, hanem a presztízs – magyarázta Kiszelly Zoltán politológus. – Gyakran azért az ügyvédek kacsintgatnak a politika felé, mert olyan kapcsolatokat alakíthatnak ki, amelyekkel jól működő praxist tudnak fenntartani. Másrészt a kevesebbet kereső képviselők azért igyekeznek "másodállást" találni, mert az átlag elvárása havi nettó 500 ezer-1 millió forint körül lehet, amihez a parlamenti fizetés gyakran édeskevés – idézi a Blikk a politológust.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.