Gyurcsány ellentámadásba lendül

Nyolc kérdést intézett Orbán Viktorhoz Gyurcsány Ferenc az Audi győri gyárépítésével kapcsolatban. Persze egyáltalán nem célzat nélkül.

A Házszabálynak megfelelően írásbeli választ vár Orbán Viktornak hivatalosan feltett kérdéseire Gyurcsány Ferenc. A sukorói telekcsere ügyében az ügyészség által hivatali visszaéléssel gyanúsított volt miniszterelnök az Audi gyárépítésével kapcsolatban kérdezi utódját. A kérdéseket és a hozzájuk fűzött utóiratot szó szerint közöljük:

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A nol.hu internetes oldal 2010. december 31-én közölt interjút Tátrai Mikóssal, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi igazgatójával.

Az interjúban újságírói kérdésre a volt igazgató elmondja: „Amíg a sukorói esetben a miniszterelnök szóban kérte fel a vagyonkezelőt a csere – lehetőségek szerinti – lebonyolítására, addig idén nyáron a jelenlegi kormány már írásos utasítást adott az MNV-nek, hogy az Audi által kiszemelt földeket adja a német cég tulajdonába. S ez az árat is tartalmazta.”

Mindezek alapján az alábbi kérdésekre kérem válaszát:

1. Találkozott-e Ön, vagy a Kormány bármely tagja az Audi Hungária Motor Kft. illetve annak tulajdonosa képviselőivel? Kérem, adja meg a találkozók pontos időpontját, helyét, a résztvevők nevét, a tárgyalás témáját!

2. Készült-e a találkozóról feljegyzés, emlékeztető, jegyzőkönyv vagy hangfelvétel? Kérem, azok másolatát megküldeni szíveskedjen!

3. Döntött-e az Ön kormánya arról, hogy az Audi Hungária Motor Kft. győri beruházásához a befektető számára állami földterületek megszerzését teszi lehetővé?

4. Mi volt a döntés formája – rendelet, határozat, egyéb?

5. Készült-e feljegyzés, emlékeztető, vagy hangfelvétel arról az ülésről, amelyen a kormány tagjai vagy államtitkárok vettek részt, és a földterület Audi Hungária Motor Kft. általi megszerzésének lehetővé tételéről döntöttek? Amennyiben ilyen készült, úgy kérem, küldje meg számomra ezt az emlékeztetőt, feljegyzést vagy hangfelvételt!

6. Utasította-e a Kormány vagy annak tagja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy az Audi Hungária Motor Kft. számára állami földterületeket adjon tulajdonba? Amennyiben igen, úgy ez milyen formában történt – határozat, utasítás, egyéb? Kérem, küldje meg részemre a Kormány vagy a Kormány tagjának ilyen tartalmú utasítását!

7. Készíttetett-e a Kormány, vagy annak tagja az államigazgatási illetve tulajdonosi irányítása továbbá felügyelete alá tartozó szervvel hatástanulmányt az érintett földterület átadásáról? Tartalmazott-e a tanulmány ingatlanszakértői értékbecslést az ingatlan áráról? Amennyiben igen, úgy kérem, küldje meg részemre a hatástanulmányt, különös tekintettel az ingatlan értékbecslői szakvéleményre!

8. Kérem, nevezze meg, hogy a Kormány tagjai, illetve a közvetlen irányításuk alá tartozó szervezetek milyen feladatot kaptak a döntés végrehajtása érdekében, és adjon tájékoztatást arról, hogy hogyan hajtották végre a címzettek a feladatukat?

Várom válaszát!

Budapest, 2011. május 3.

Gyurcsány Ferenc

MSZP"

Utóirat:

Örülök az Audi hazai jelenlétének. Magam is sokat dolgoztam azért, hogy újabb és újabb beruházások érkezzenek Győrbe. A most folyó fejlesztést követően a német cég lesz hazánk legnagyobb ipari vállalata. Van okunk megbecsülni az Audit. Helyesen tette az Orbán kormány, hogy támogatta az újabb beruházást. Kérdéseim tehát nem az Audi ellen irányulnak. Sőt!

Csupán azt szeretném pontosan megérteni, hogy milyen folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig, milyen tárgyalásokat folytatott, milyen vizsgálatok, elemzések támasztották alá döntését. Azt remélem, sokat tanulhatunk majd belőle."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.