Gyurcsány egyedül maradt

Egyetlen szocialista platform sem támogatja – a sajátján kívül – Gyurcsány Ferenc pártszavazási kezdeményezését, derül ki a lapunknak adott nyilatkozatokból. Hiller István szerint stratégiai hiba, Fekete Zoltán szerint erősen kockázatos, Baja Ferenc pedig egyenesen önleleplezőnek, értelmetlennek és erkölcstelennek nevezte a folyamatot. Exkluzív platformkörkép.

Egyik szocialista platform sem támogatja Gyurcsány Ferenc és tömörülése pártszavazási kezdeményezését – ez derül ki a Népszabadságnak adott nyilatkozatokból. Mint ismert, Gyurcsány hat kérdésről tartana pártszavazást az MSZP-ben, többek között arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani a párt tisztségviselőit (legfontosabb helyen a pártelnököt), legyen-e jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége a vezetőknek, vagy éppen legyen-e átláthatóságot elősegítő pártszabályozás. Gyurcsány Ferenc úgy érvelt, az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform vezetői azért kezdeményezik a pártszavazást, mert nem akarják, hogy "tisztázatlan eredetű pénzek felhasználásának legkisebb gyanúja vetődjön" a szocialista pártra. Az ezzel kapcsolatos aláírásgyűjtést már meg is kezdték.

A Népszabadság információi szerint Hiller István volt pártelnök – és a szociáldemokrata platform vezetője – május második felére egy „platform konferenciát” szervez, ahol az MSZP-s tömörülések kibeszélhetik a felmerülő kérdéseket. A szocialista platformok – illetve azok vezetői – abban láthatóan egységet mutatnak, hogy nem támogatják a gyurcsányi kezdeményezést, elsősorban annak időzítése és elindításának milyensége miatt. Lapunk a platformvezetőket kérdezte a miértekről.

„Amikor Gyöngyöspatán fekete ruhás emberek masíroznak, más körben pedig éppen a Corvinus Egyetemet akarják szétverni, akkor az MSZP nem foglalkozhat pártszavazással” – ezt Hiller István, a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform vezetője nyilatkozta lapunknak. A volt oktatási miniszter és pártelnök kérdésünkre kifejtette: az általa vezetett tömörülés számára a pártszavazás támogatása nem a kérdések tartalmától függ ebben a pillanatban. „Ha mások lennének a kérdések, akkor is egyértelmű lenne a válaszunk: nem támogatjuk. Az MSZP-ben vannak elvi viták. Ezek keretbe foglalhatók és ezekről érdemes is beszélni. Ez az oka annak, hogy egybehívtam a platformokat, mint a demokratikus baloldali áramlatok megtestesítőit. Helyes, ha ilyen körben és közegben ezekről a kérdésekről beszélünk és vitatkozunk. A párt energiáját és figyelmét belső dolgokra fordítani azonban nem egyszerű taktikai, hanem politikai, stratégiai hiba” - fogalmazott Hiller István, rámutatva: „az a hétszázezer egykori Fidesz-szavazó, amely elhagyta a kormánypártot és a helyét keresi, lehet, hogy közeledni képes az MSZP felé, de az MSZP ezt most nem hagyja”.

Hiller úgy vélte: ha a szocialisták nem a leszakadó szavazók problémáival, az ő megnyerésükkel foglalkozik, hanem helyette pusztán saját magával, akkor ez a többszázezres tömeg elindulhat a szélsőjobboldal irányába. „Onnan pedig nincs visszaút. Ha nincs miért balra, balközépre jönniük és elfordulnak a jobboldali szélsőségek felé, akkor onnan nem is lesznek visszahívhatóak egy cikluson belül. Ezért stratégiai hiba ez a kezdeményezés. Ha a választók elmennek a jobbszélre, nincs az a tökéletes pártszavazás, amelynek eredményével őket képesek leszünk újra megnyerni” - fogalmazott lapunknak Hiller István.

Több pontban foglalta össze Baja Ferenc, a Szocialista Platform elnöke azt, miért nem támogatják a gyurcsányi pártszavazást. „Először is értelmetlen, mert azokkal a pontokkal, amelyek az átláthatóságról a tisztesség garanciáiról szólnak, mindenki egyetért. Ezek ugyanolyanok, mint Orbán Viktor konzultációs kérdései, a helyes válasz nem kérdés. Értelmetlen azért is, mert hiába lesz eredmény a különböző kérdésekben, megvalósításukhoz alapszabály-módosítás szükséges, ahhoz pedig a kongresszusi küldöttek kétharmados támogatása kell. Ez a támogatás önmagában az aláírásgyűjtéssel nem állítható elő”- fogalmazott lapunknak nyilatkozva Baja Ferenc. A politikus hozzátette, hogy szerinte a kezdeményezés öncélú is, mivel a lényege valójában az, hogy a kezdeményezőjéről szóljon a politika és a média.

„Ez a tematizáció nem érdeke az MSZP-nek, csak Gyurcsány Ferencnek és platformjának. Ezzel együtt figyelemelterelő is, mert a párt belső ügyeivel foglalkozik, nem pedig az ország és a választók számára fontos kérdésekkel. Nekünk valódi társadalmi alternatívát kell felmutatnunk. Továbbá felvetődik, hogy miért nem Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején indult ez a kezdeményezés? Egységbontónak is tartom a folyamatot, hiszen a pártban zajlik egy alapszabályi vita, s ezek a kérdések ebben a vitában kifejthetők lennének a megfelelő jogi keretek között. Aki hitelesen politizál, az elfogadja a párt szabályait és tiszteletben tartja a párt, mint közösség működését. Ezeket a kérdéseket nem pártszavazáson, hanem a megfelelő fórumokon, az alapszabály-szerkesztő bizottságban és a kongresszuson lehet megvitatni” - mondta Baja Ferenc. A Szocialista Platform első embere hangsúlyozta, hogy szerinte Gyurcsány hat pontja még csak nem is célravezető, hiszen mindezektől a társadalom véleménye nem lesz jobb az MSZP-ről. „Az MSZP-nek sokkal inkább önvizsgálatra, Gyurcsány Ferencnek pedig szembenézésre lenne szüksége, mert nem a jövőre nézve tartják korruptnak a pártot, hanem a múltra nézve. Attól nem lesz hitelesebb az MSZP, ha a maga számára erősebb erkölcsiséget határoz meg a normális morális elvárásoknál és a jogszabályokban rögzítetteknél. Továbbá azért sem látom célravezetőnek a kezdeményezést, mert nem vonzza, nem hozza be a nagyobb társadalmi bázist, és a fiatalokat”- fogalmazott Baja, hozzátéve: az akció több szempontból „önleleplező” is, mert végeredményként egy felülről vezérelt, „Fidesz-típusú” pártot vizionál.

„Önleleplező abban is, hogy az aláírásgyűjtés célja egy párton belüli adatbázis építés, egy párton belüli párt kialakítása. Egy platformnak értékrendet kell közvetítenie, nem pártként működnie. Úgy tűnik Gyurcsány Ferencet hatalmi, és nem erkölcsi célok vezetik. A kezdeményezés legitimációcsökkentő, ugyanis az MSZP elnökével és vezető testületeivel szemben fogalmazódik meg. Előzetesen nem a vita igényével, hanem csak tájékoztató jelleggel fordultak az elnökséghez, az MSZP középvezetőit megkerülve közvetlenül a tagságot szólították meg, ezzel jelezve, hogy Gyurcsány Ferenc számára a párt vezető fórumai nem fontosak. Mindezek ellenére az MSZP alapszabálya szerint a folyamat legitim, de egyértelműen káros az MSZP számára. Nem erősít minket, hanem gyengít”- fogalmazott a Népszabadságnak nyilatkozva Baja Ferenc.

Kiss Péter volt miniszter, a párt legnagyobb tagsággal bíró és ily módon talán a legbefolyásosabb platformjának, a Baloldali Tömörülésnek az elnöke lapunknak nyilatkozva arról beszélt: a pártszavazás értelmét megkérdőjelezni akkor, amikor a folyamat már elkezdődött, nem érdemes. A tagság nyilvánvalóan válaszolni fog a megfogalmazott kérdésekre, ha megkérdezik őket – vélekedett, hozzátéve: a felsorolt hat pontból ötben vélhetően nincs is vita. Kiss Péter szerint ugyanakkor a pártelnök közvetlen megválasztásáról szóló pontról érdemi egyeztetést és vitát kell lefolytatni, ebben az ügyben az álláspontok ugyanis meglehetősen eltérőek lehetnek. „A mi álláspontunk szerint a pártnak van elnöke és nem az elnöknek van pártja. Nem kell megformázni a Fidesz pandanját, az nem megoldás”- fogalmazott lapunknak Kiss Péter. A politikus hangsúlyozta, hogy a Baloldali Tömörülés az MSZP számára valóban fontos kérdésekben kialakítja és a párt fórumain közzéteszi saját álláspontját, hogy ezzel az MSZP erősödését támogassa.

Az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának álláspontjáról először a webhíradókban és közösségi portálokon az jelent meg, hogy Gyurcsány Ferenc és a pártszavazás mellett állnak. Kertész Krisztián, az ÉFP vezetője ezt később hivatalos közleményben határozottam cáfolta. Azt mondta: nem támogatják Gyurcsány pártszavazási kezdeményezését, de az olyan kezdeményezéseket támogathatónak tartják, amelyek a párt gazdálkodását átláthatóbbá teszik. Kertész szerint a pártvezetők közvetlen választása azt eredményezné, hogy a vezetőséget a jelöltek programjainak ismerete nélkül választanák meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy még az országos és megyei elnökök közvetlen választása is áthidalhatatlan szervezési nehézségeket vetne fel és aligha lenne biztosítható a harmincezer párttag teljesen egyidejű és titkos szavazása.

„A Népi Platform minden olyan párton belüli kezdeményezést támogat, amely az MSZP egységét elősegíti. Támogatjuk, ha építő javaslatok, programok segítik az MSZP megújulását abban, hogy a Fideszt 2014-ben önállóan is leváltani képes kormányerővé legyen”- nyilatkozta lapunknak Fekete Zoltán. A Népi Platform elnöke elmondta, hogy Gyurcsányék alapszabály-tervezetét, amely egy felülről lefelé építkező pártot vizionált és az elnöknek megválasztása után tulajdonképpen kontroll nélküli hatalmat biztosított volna, nem támogatták az előkészítő bizottságban. „A pártszavazástól nincs miért tartania az MSZP-nek, bár az időpontja talán nem a legszerencsésebb. Hozzá kell tenni, hogy a küldötteket eddig is a helyi közösségek, a párttagok választották, vagyis a döntések demokratikus módon születtek meg. A korábbi elnököket is a jelenlegi rendszer szerint választottuk meg, és többször nyertünk is velük választást. Ami a vagyonvizsgálatot illeti, nem egyértelmű, hogy Gyurcsány-platform 1990-től, 1998-tól, esetleg 2008-től gondolja elindítani. Azt sem tudni, hogy mi vagy ki lesz az etalon, amihez mérjük majd a tisztességet. Nem hiszem, hogy ez a javaslat a párt egységét fogja szolgálni” - fogalmazott Fekete Zoltán, hozzátéve: a kezdeményezés nem fogja elérni eredendő célját.

„Nagy a kockázat és nagy a kezdeményező politikai felelőssége. A választási vereség után is voltak akik húsz, vagy nyolc évet akartak elszámoltatni. Sem akkor, sem most nem vezet előre az önmarcangolás. Össze kell zárni és egységesen fellépni a Fidesz diktatúrája ellen. Az országban nyomorgók, becsapottak, kiszolgáltatottakat nem érdekli, hogy az MSZP elnököt ki és hogyan választja meg. Tőlünk nem erre várnak válaszokat az emberek. Az összefogás jó példája volt, amikor a legutóbbi választmányi ülésen Mesterházy Attila felszólalt és kiállt Gyurcsány Ferenc méltatlan meggyanúsítása ellen. Remélem, hogy a Hiller István által összehívott platform-konferenciának ezek is napirendi pontjai lesznek és sikerül közös állásfoglalást hoznunk a témákban”- nyilatkozta lapunknak Fekete Zoltán.

A Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök által vezetett Harmadik Hullám Platformnak is van álláspontja a kezdeményezésről. Álláspontjuk tulajdonképpen abban merül ki, hogy a tömörülés egyelőre nem tárgyalta a kérdést, mondván ennél sokkal fontosabb dolgokban kell véleményt és alternatívát megfogalmazni: például az Orbán-kormány megszorító politikájával szemben. Ráadásul, mint fogalmaznak, a párt megújulási folyamata már megkezdődött.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.