Gyurcsány bojkottra szólít

A választójogi törvény parlamenti vitájának bojkottjára szólítja fel az ellenzéki pártokat Gyurcsány Ferenc.

A választók jelentős része nem szereti a parlamenti bojkott politikáját, a pártok többsége meg nem akarja. Most mégis azt gondoljuk, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak bojkottálni kellene a választójogi törvény parlamenti vitáját és szavazását – írja legújabb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc..

A volt miniszterelnök meg is magyarázza a bojkottfelhívást: "a kormánypártok érdemi egyeztetés nélkül viszik a plenáris ülés elé a választójogi törvényt, ez működő demokráciában ez elképzelhetetlen lenne. Ráadásul olyan javaslatot tettek, amely érdemben megnehezíti, csaknem ellehetetleníti a mai kormány leváltását". 

Gyurcsány felsorolja azokat a feltételeket, amelyek teljesítésével elkerülhető a bojkott: Módosítani kell a jobboldal számára egyoldalú előnyöket teremtő új választókerületi határokat. Ki kell zárni a határon túliak szavazati jogát. Meg kell szüntetni a választási győztes kompenzációját. A törvényben ki kell zárni a választási részvételhez szükséges úgynevezett előzetes aktív regisztrációt, azt, hogy csak az vehessen részt a választásokon, aki részvételi szándékát előzetesen bejelentette. Ki kell mondani, hogy nem tilos az elektronikus médiában való politikai hirdetés.

Ezek közül a határon túliak választói jogáról részletesebben is írt. Leszögezte: annak kell szavazni Magyarország követendő politikájáról, aki itt él, részt vesz a közteherviselésben, például fizet adót, másrészt pedig viseli döntésének következményeit.

A kérdéssel kapcsolatban ismét kiderült, hogy Orbán hazudott – írja Gyurcsány. 2004-ben, amikor népszavazás volt a kettős állampolgárságról, Orbán Viktor tagadta, hogy választójogot kíván adni a határon túli magyaroknak. „Csak egy útlevél, hogy szabadon utazhassanak!” – idézi a Fidesz elnökét. "Hazudott. Mert mostanra világos, hogy az állampolgárság csak az első lépés volt. A második most jön. A nemzeti érzelmében megsértett határon túli sokaságnak jogot adni arra, hogy segítse a történelemmel hadakozó, a jövő helyett a múltba néző, a megegyezés helyett a regionális konfrontációt választó, az európai nyitás helyett a nemzet bezárkózás politikáját képviselő jobboldali, konzervatív kormány fennmaradását" – írja Gyurcsány.

"Utolsó megjegyzés: azt hiszik határon túl élő barátaink, hogy a Fidesznek fontos az ő sorsuk? Ugyan! Ha a sértett nemzeti lélek fájdalma használható a Fidesz hatalmának meghosszabbítására, akkor igen. Ha nem, akkor rá se hederít. Aki nem hiszi, nézze meg a Fidesz viszonyát a Markó Béla fémjelezte RMDSZ-hez, vagy a Bugár Béla vezette Híd-Most párthoz.

Mondják meg: miért kollaborálnánk e cinikus magyarkodáshoz, Magyarország tönkretételéhez?" – teszi fel a kérdést a volt miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.