Gyurcsány bemondására az ügyészség nem nyomoz az MSZP-nél

A Fővárosi Főügyészség bűncselekmény gyanúja hiányában elutasította azt a feljelentést, amelyet a Gyurcsány Ferenc által korábban irányított MSZP homályos pártfinanszírozásával kapcsolatos kijelentései miatt tettek a Fidesz országgyűlési képviselői – értesült a Magyar Nemzet.

A közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt Gulyás Gergely és Kocsis Máté országgyűlési képviselők által tett feljelentést – mely Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselőnek a Magyar Szocialista Párt korábbi pártfinanszírozásával kapcsolatban tett kijelentésén alapult – a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény gyanúja hiányában elutasította – közölte a Magyar Nemzettel Kovács Gergely Ákos, a főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész.

Gyurcsány Ferenc egy október 14-i rendezvényen fogalmazott meg súlyos állításokat az általa korábban vezetett párt pénzügyeiről. A Demokratikus Koalíció vezetője arról beszélt, hogy a nagy pártok sok milliárd forintot költenek a kampányra, ezek „homályos eredetű pénzek”, amelyekről nem készültek hivatalos elszámolások.

Néhány nappal később a Fidesz felszólította Mesterházy Attilát, tegyen feljelentést pártja „korábbi piszkos pénzügyeivel kapcsolatban” - emlékeztet a Magyar Nemzet cikkét kivonatosan szemléző mno.hu. Végül a Fidesz két képviselője maga tette ezt meg.

A Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész Magyar Nemzetnek adott válaszából az is kiderül, hogy a feljelentés elutasítására azért került sor, mert az bűncselekményre utaló konkrét ténybeli alapot nem, csak a feljelentők következtetéseit tartalmazta.

Kovács hozzátette: az Állami Számvevőszék az MSZP 2009–2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése során szabálytalanságot nem tárt fel, a párt a párttörvényben meg nem engedett vagyoni hozzájárulást nem fogadott el. Ezzel ellenkező tény – Gyurcsány Ferenc önmagában is homályos kijelentésén kívül – nem állapítható meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.