Gyurcsány beindult, az MSZP vezetése válaszlépésre készülhet

A bejegyzés alatt álló Demokrata Párt lehet az a politikai szerveződés, amelyben vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - írja a Magyar Nemzet. Az egykori miniszterelnök szerda reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta: „Az alapítók egy részét ismerem, szándékaikról tudtam, és nem volt ellene kifogásom. Ma sincs, mert támogatok minden olyan kezdeményezést, ami növeli az MSZP mozgásterét, kinyitja politikáját, szervezetét.”

Demokrata Párt – ez a neve annak a szervezetnek, amely 2011. február 13-i közgyűlésén az MSZP-vel való összeolvadásról, illetve az ellenzéki pártból esetlegesen kiváló csoportokkal való együttműködésről határozott – adta hírül a Magyar Nemzet. A lap szerint a két forgatókönyv bármelyikének teljesülése révén új párt jönne létre.

Ha a Magyar Szocialista Párt kongresszusa úgy dönt, fel kívánja venni a Demokrata Párt nevet, akkor a Demokrata Párt a pártok működéséről szóló, továbbá az egyesülési jogról szóló törvények alapján egyesül a Magyar Szocialista Párttal, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az egyesüléssel létrejövő társadalmi szervezet a továbbiakban a Demokrata Párt nevet viselje – idéz a Magyar Nemzet a lap birtokába jutott közgyűlési határozat első pontjából.

A második pont szerint a Demokrata Párt közgyűlése egyhangúlag döntött arról is, hogy ha az MSZP kongresszusa „nem határoz a Demokrata Párttá alakulásáról, és ennek eredményeképpen az MSZP néhány korábbi tagjából másik társadalmi szervezet jön létre”, akkor a párt „egyesül ezzel a társadalmi szervezettel” – olvasható a Magyar Nemzetben.

"Szándékaikról is tudtam"

Gyurcsány Ferenc a Facebookon már szerda reggel fél nyolckor kommentálta a kiszivárgott híreket. „Azt írja az újság – történetesen a Magyar Nemzet -, hogy megvan Gyurcsány új pártja, a Demokrata Párt. A bejegyzés alatt álló párt közgyűlése ugyanis úgy határozott, hogy nevét – azaz a Demokrata Párt nevet – kérésre az MSZP rendelkezésére bocsátja. Hasonlóan jár el akkor is, ha a mai MSZP egy részéből jön létre új társadalmi szervezet, és ez utóbbi kívánja felvenni a Demokrata Párt nevet.”

Az történt tehát – írta Gyurcsány –, hogy az MSZP számára lefoglalták a Demokrata Párt nevet. Lehetőséget teremtve arra, hogy az MSZP átalakulása, kinyitása esetén a párt nevében is jelezze az új politikai orientációt. Ez tehát az MSZP mozgásterének növelését jelenti. Ha akar, akkor él ezzel a lehetőséggel, ha nem akar, akkor nem.

Többször elmondtuk, hogy az MSZP-ből egy centrumra nyitott, balközép orientációjú demokrata pártot szeretnénk formálni. A Demokrata Párt alapítói a kisbetűs jelzős szerkezetből, nagybetűs tulajdonnevet formáltak. Hadd tegyem hozzá: az alapítók egy részét ismerem. Szándékaikról is tudtam, és nem volt ellene semmi kifogásom. Ma sincs, mert támogatok minden olyan kezdeményezést, ami növeli az MSZP mozgásterét, kinyitja politikáját, szervezetét - olvasható a volt kormányfő Facebook-bejegyzésében.

Ma fenyítik a volt kormányfőt?

Mindeközben a Hírszerző szerdai, „Ma fenyítik meg Gyurcsányt az MSZP-frakcióban” című cikkében azt írta: ismét felkavarta az állóvizet Gyurcsány Ferenc az MSZP-ben, amikor egy amerikai hírügynökségnek azt mondta, ha a párt nem változik meg, 2012-ben "zöldmezős beruházásba" kezd. A hírportál szerint a párt elnökségében egyelőre még kisebbségben vannak a távozását sürgetők, de a volt kormányfő kijelentésével a végletekig feszítette a húrt: ellenfelei a szerdai pártvezetéssel kiegészített frakcióülésen készülnek pellengére állítani Gyurcsányt.

"Gyurcsány Bloomberg-nyilatkozata után nem nézhetünk megint félre, mintha semmi sem történt volna. Ki kell állnia a frakció elé és színt kell vallania: magyarázattal tartozik a képviselőtársainak, hogy mit miért csinál" - mondta a Hírszerzőnek az MSZP egyik, neve elhallgatását kérő országgyűlési képviselője, aki saját bevallása szerint a pártvezetés és a volt kormányfő közt kirobbant konfliktusban eddig igyekezett egyenlő távolságot tartani a két csoport között, de most őt is felbosszantotta az exminiszterelnök legújabb kijelentése.

Az amerikai hírügynökség szerint Gyurcsány Ferenc csütörtökön külföldi újságírók előtt azt mondta, 2012 közepe és vége között értékeli az MSZP átalakításának sikerét, amennyiben ezzel nem lesz elégedett "zöldmezős politikai beruházással" új pártot fog alapítani. A Hírszerző szerint többek között ezt a nyilatkozatot is ki akarják elemezni a szerdai frakcióülésen, amelyen az MSZP képviselői a pártelnökség tagjaival és az országos választmány vezetésével közösen készülnek megvitatni a "Gyurcsány-kérdést."

A szerda délelőtti frakcióülés központi témája a korábbi kormányfő által még április végén felvetett pártszavazás, amellyel többek között azt szeretné elérni, hogy ne a kongresszus, hanem a tagság válassza közvetlenül az elnököt. A Hírszerző úgy értesült: a párton belüli ellenfelei szerint Gyurcsány a Bloomberg-nyilatkozattal egy jól időzített "sakkot adott" az elnökségnek: szerintük a volt kormányfő abban bízik, hogy a pártszakadás belengetése után a pártvezetés már nem meri elmismásolni a szavazást.

Gyurcsány távozzon?

"Lehet és kell is törekedni a pártegység megőrzésére, de Feri Bloomberg-nyilatkozata egy ultimátum. Ilyen emberrel nem lehet és nem is szabad tárgyalni, mert nem tudni, hogy betartja-e a megállapodásokat" - mondta a portálnak az elnökség egyik tagja, aki szerint már a szerdai frakcióülésen fel kell szólítani Gyurcsányt, hogy távozzon az MSZP-ből.

Egyébként a párt vezetéséből – idézi fel a Hírszerző – többen is hasonlóan nyilatkoztak a hétvégén. Kovács László a Klubrádiónak azt mondta, Gyurcsány Hazafias Népfrontot csinálna az MSZP-ből, ha kinyitná a neoliberális, zöld és egyéb erők számára is. Szanyi Tibor elnökségi tag szombati sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, ahogy "Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a szocialistákat", úgy Gyurcsány távozása sem fog gondot okozni. Balogh András elnökhelyettes pedig azt mondta, a volt kormányfő "akciója nagyon káros a baloldalnak".

Kritikusai azért is támadják Gyurcsányt, mert szerintük soha nem tartja be a párton belüli megállapodásokat: példaként azt az esetet említik, amikor a volt kormányfő a pártelnökkel való egyezségét megszegve az MSZP majálisát megelőzően hozta nyilvánosságra a pártszavazási kezdeményezését.

"Ez egy ócska hazugság, Feri tartotta magát a megállapodáshoz. Még a sajtótájékoztatót és az interjúkat is lemondtuk arra a hétre. Viszont beszélt a terveiről a frakció előtt, ahonnan aztán perceken belül kiszivárgott a Népszabadsághoz" - idézte fel a Hírszerzőnek a két héttel ezelőtti esetet a Gyurcsány által alapított platform, a Demokratikus Koalíció egyik tagja.

A portál szerint jelenleg az 58 fős frakcióból 8-9 képviselő támogatja a pártszavazás ötletét. Ha esetleges kilépésig 12 fölé menne a Gyurcsányt támogatók tábora, akkor az MSZP a Jobbik mögé szorulna: csak a második ellenzéki párt lehetne, aminek kihatása lesz majd a bizottsági helyekre, vezető pozíciókra is.

Gyurcsány Ferenc és Szanyi Tibor
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.