Gyurcsány írt Orbán helyett az örmény elnöknek

Levélben biztosította szolidaritásáról Serzh Azati Sargsyan örmény elnököt az azeri baltás gyilkos kiadatása kapcsán Gyurcsány Ferenc volt kormányfő.

"Sajnálattal értesültem a magyar kormány azon döntéséről, amelyben kiadta egy örmény katonatiszt ellen Budapesten elkövetett brutális gyilkosság azeri elkövetőjét Azerbajdzsánnak" – írja az örmény államfőnek címzett nyílt levelében Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő azt írta Serzh Azati Sargsyannak: a magyar hatóságok elfogadhatatlan, megalázó, az örmény néppel szemben tapintatlan, a regionális érzékenységeket pedig súlyosan félreértő döntést hoztak.

Az eset széles körű felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben, tette hozzá Gyurcsány, amely következtében tiltakozó demonstrációk kezdődtek Budapesten. "Mint Ön is bizonyára tudja, az azerbajdzsáni kormány az én miniszterelnökségem alatt is több alkalommal kérte Magyarországtól a gyilkosság elkövetőjének átadását. Kellő, az elítélt szabadon engedését kizáró garanciák hiányában kormányom a kérés megtagadása mellett döntött. Sajnálattal állapítom meg, hogy a magyar döntés lassíthatja az örmény–azeri párbeszéd kiteljesedését és jelentős erkölcsi károkat okozhat az örmény-magyar kapcsolatokban is."

Gyurcsány volt miniszterelnökként biztosította az államfőt és az örmény népet arról, hogy "a magyar kormány lépésével ellentétben, rengetegen osztják az azeri bűnelkövető kiadatásával és annak azerbajdzsáni kezelésével kapcsolatos örmény aggodalmakat. Engedje meg ezért, hogy szolidaritásomról biztosítsam az örmény népet és ismételten kifejezzem részvétemet Gurgen Margaryan meggyilkolt örmény katonatiszt családjának és hozzátartozóinak. Bízom benne, hogy az örmény és magyar nép közötti baráti kapcsolatok tovább erősödhetnek a jövőben."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.