Gyurcsány: szerencsétlenkedik a mi oldalunk

"Orbán világossá tette: nem tartja érvényesnek a szociálisnak hazudott népszavazás előtti stratégiáját, miszerint a középosztálynak össze kell fognia a nehéz helyzetben lévő családokkal. Ez utóbbiak mostanában le vannak ejtve. Az adótörvények, a szociális rendszer átalakítása, a köz- és felsőoktatási koncepciók egyaránt az mutatják, hogy Orbán a legrosszabb, az osztályönzésen alapuló konzervatív politika híve és megvalósítója. Persze populista meg nacionalista is, de most nem ez az érdekes" - írja legfrissebb jegyzetében Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint Orbán az egyébként is vékony középosztálynak is csak a felső felét támogatja. "Az ő helyzetbe hozásukat célozzák intézkedései. De van egy bökkenő: ennek a csoportnak a támogatása messze nem elég a többség megtartásához. Akkor kell még valaminek lenni a tarsolyban" - véli a volt minsziterelnök.

"Ha szociális-, gazdasági-, műveltségi alapon nem lehet megszerezni a többséget, akkor eszmei, ideológiai tábort kell szervezni, melynek összetartó ereje túlmutat az anyagi világ haszonelvűségén. Éltető, felemelő ideát kell adni a nemzetnek, s majd’ elfelejtettem: kézzel fogható, tévében bemutatható ellenségeket" - írja Gyurcsány.

Felteszi a kérdést: Orbán börtönbe akar csukni jó néhányunkat? "Igen. Az jó lenne. De az is elég lehet, ha a többség egyszerűen bűnözőként tekint ránk. A végső bírósági ítélet már nem érdekes, ha naponta sulykolt közítélet szerint alávaló bűnösök vagyunk. Ami az államadósság ügyében folyik az nyilván nonszensz a jog logikája szerint. De Orbán nem a jog, hanem a propaganda logikáját használja. Ha elhiszik az emberek, hogy mi, a korábbi kormányok vezetői, tagjai, pártjaik bűnösök vagyunk, ha nincs alternatíva, akkor kevesek támogatása is elég lehet a többséghez" - véli az ex-kormányfő.

"Korábban írtam, hogy a Fidesz narratívák, értelmezési keretek versenyét nyeri meg folyamatosan. Így történt az őszödi beszéddel, vagy a 2006. októberi rendőri intézkedéseivel kapcsolatban. Most újabb ilyen verseny közepén vagyunk. És a Fidesz ellenzéke – benne a szoci párt is – meg védekezik, magyarázkodik. Ez a politikai halál útja" - hangsúlyozza Gyurcsány.

Véleménye szerint aki nem támadja a Fideszt – persze erkölcsi és jogi értelemben is tisztességesen - , hanem csak védekezik, az alulmarad. "Most itt tartunk. Stratégiai kérdés van a napirenden, a mi oldalunk meg szerencsétlenkedik. Sajtójával, politikusaival, állítólagos elemzőivel. Szerintem többségük nem érti, hogy mi zajlik" - írja a politikus.

"Ja, és  mi van a börtönnel? Az érdektelen. Majdnem mindent ki lehet bírni. Csak ezt az iszonyatos nyálaskodást és középszert nehezen. Mert a megvertség szagát árasztja" - zárja jegyzetét Gyurcsány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.