Szenzáció a vállalkozók önmérséklete

Gyurcsány Ferenc a csúcs szenzációjának nevezte, hogy a vállalkozók, a munkaadói oldal képviselői - noha nekik az adócsökkentés jó lenne -, "micsoda erővel " mondták azt, hogy most nem szabad adócsökkentést csinálni


Sok álláspont rajzolódott ki egymás mellett a nemzeti csúcson, de van egy nagyon világos vonulat, s az ehhez tartozók azt mondják, ha most rövid távon stabilizálni kell, az minden bizonnyal mindenkit érinteni fog, s az a feladat, hogy ennek a negatív hatását csillapítsuk - értékelte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzeti csúcson elhangzottakat a szünetben. Orbán elnök úr azonban ennek az ellenkezőjét képviseli, ha jól értem - tette hozzá a miniszterelnök, aki úgy értelmezte a Fidesz elnökének a felszólalását, hogy az egyszerre ígért költségvetési egyensúlyt, növekedést, adócsökkentést. Ez álomnak szép, de hogy programnak valóságos-e, arra nem kaptunk választ - jegyezte meg Gyurcsány, aki veretes választási beszédnek minősítette Orbán felszólalását.

Arra, hogy elhangzott-e a csúcson olyan szakmai javaslat, ami megvalósítandó, s hogy a Dávid Ibolyáé ilyen volt-e, a miniszterelnök úgy válaszolt: vannak közös pontok elképze-léseik között, mivel az MDF elnöke azt mondja, hogy 2009 végéig legyen átmeneti időszak. - A következő évi költségvetésben két ponton maguk is ezt tették, mondta Gyurcsány. Hozzátette, megcsinálják a törvényes nyugdíjemelést, viszont a nyugdíjkorrekcióra jövőre csak ősszel kerül sor (január helyett - a szerk.). A családi pótlékot szintén csak ősszel emelik. „Dávid Ibolya messzebb megy nálunk, ő befagyasztaná, ha jól értettem a nyugdíjakat, a béreket. Ez első ránézésre nagyon radikális szociális javaslat. Nem vitatom, hogy gazdasági szempontból jó, a társadalmi következményei viszont nem biztos, hogy kezelhetőek lennének” - közölte a miniszterelnök.


Gyurcsány Ferenc a csúcs szenzációjának nevezte, hogy a vállalkozók, a munkaadói oldal képviselői - noha nekik az adócsökkentés jó lenne -, "micsoda erővel " mondták azt, hogy most nem szabad adócsökkentést csinálni. A rövid távú saját érdekeikkel szemben mertek megszólalni, nem véletlen, hogy Demján Sándor is azt mondta, hogy ezzel átlépték a saját árnyékukat - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette: a 2008-as államháztartási hiány legfeljebb 3,4 százalékos lesz. A jövő évi költségvetés elfogadása tekintetében a miniszterelnök "abszolút optimista", szerinte az az ország érdeke, hogy legyen cselekvő kormánya az országnak világos költségvetési háttérrel.  A devizahitelek kérdését jövő szerdán tárgyalja a kormány. Szeretnék elérni, hogy ha valaki arra rendezte be például az életét, hogy a havi törlesztő-részlete 22 ezer forint, ne kényszerülhessen egyik napról a má-sikra arra, hogy 32 ezer forintot kell fizetnie. Mindezt Gyurcsány elképzelései szerint a hitelszerződések átalakításával kell megoldani.

Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcstalálkozón
Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcstalálkozón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.