Gyurcsány: Nincs oka félelemre se szlováknak, se magyarnak

Lehet határozottan képviselni egy nemzet érdekeit akkor is, ha az nem jár együtt egy másik nemzet megsértésével – jelentette ki csütörtökön Békéscsabán, a Szlovák Tájházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Látogatást tett tegnap Békéscsabán a Szlovák Tájházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és találkozott az Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzat vezetőivel is.

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel
Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel

Fuzik János, az Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke korábban levélben kérte Kiss Péter kancelláriaminiszter segítségét a békéscsabai szlovák tannyelvű gimnázium felújításához. A középiskola pályázott európai uniós támogatásra, de a szükségesnél kevesebb pontot ért el, ezért nem nyert. Ján Kubis szlovák külügyminiszter ezt szóvá tette korábban Göncz Kinga magyar külügyminiszternek.

A történtekre reagálva Gyurcsány Ferenc tegnap Békéscsabán azt mondta: 252 magyar oktatási intézmény kapott felújítási támogatást, közülük 39 kisebbségi oktatással foglalkozik. Emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a kisebbségi iskoláknak járó állami normatíva 30 százalékkal magasabb, mint a többségi nyelven tanító iskoláké. A miniszterelnök kifejtette: Magyarország nemcsak a magyaroké, hanem az itt élő szlovákoké, horvátoké, románoké – a kisebbségeké is. Gyurcsány szerint a politika bűnös kártyája, ha valaki elvitatja egy másik állam létezését, függetlenségét. A történelmi Magyarország sok népnek volt a hazája, és a helyén több ország jött létre. A szlovákok önálló államot alakítottak, Magyarországnak ezt az államot tiszteletben tartja. Magyarországnak nincsen félnivalója az ő szlovákjaitól, és Szlovákiának az ő magyarjaitól.

Fuzik János azt hangsúlyozta: javítani kell a szlovák nyelvű médiumok helyzetét, lehetővé kell tenni – részben szlovák segítséggel – a szlovákiai tévécsatornák műsorának vételét. Kijelentette: a hazai szlovák kisebbség tagjai lojális állampolgárai a Magyar Köztársaságnak, békében kívánnak itt élni, elemi érdekük, hogy jó szomszédi viszony alakuljon ki Szlovákiával, és elítélnek mindent, ami a magyar-szlovák viszonynak kárt okoz.

A miniszterelnök látogatása idején a Jobbik és a Magyar Gárda tüntetést rendezett a városban, ahol korábban – legutóbb dunaszerdahelyi meccs kapcsán – tiltakozásokra került sor: festékkel fújták le a város szlovák nevét a település határában elhelyezett táblákon, a békéscsabai szlovák iskola falán, szlovákellenes feliratok jelentek meg egy gyulai szlovákok által lakott házon, a szlovák konzulátus előtt szélsőjobboldali demonstrációt tartottak. A tegnap tüntető gárdisták egyike szerint nem a helyi szlovákok ellen demonstráltak, hanem – a miniszterelnök távozását követelték.

A Szlovák Tájház környékén érdeklődve több járókelő azt mondta: nem is tudja, hogy a miniszterelnök a városban tartózkodik, és egyébként is, a nemzetiségi kérdéseknél, sőt a magyar-szlovák viszonynál is jobban érdekli, hogyan fogja megkeresni a hidegre fordult időben a fűtésszámlára valót. Egy gumiszerelő műhelyben dolgozó férfi kérdésünkre azt mondta:
– A többséget még nem nagyon érdeklik a szomszéd országokkal kapcsolatos ellentétek, de ha tovább romlik az életszínvonal, akkor a szélsőségesek hatása erősödhet. A jólét nem nőtt, a szabadság viszont sokak számára azt jelenti, hogy szabadon átjárhatnak a szomszéd országokba randalírozni.


Békéscsabán a 20. század elején még a szlovákok voltak többségben, ma a magukat szlováknak vallók aránya mindössze 5,9 százalék a városban. A 2001-es népszámláláson az országban összesen 17693-an vallották magukat szlováknak. Az anyanyelvüket rendszeresen már csak kevesen, főleg az idősebbek használják. Ugyanakkor – például a szlovák gimnáziumból – Pozsonyba is járnak a tanulók az irodalmi szlovák nyelvet gyakorolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.