Gyurcsány: nem kérünk egyoldalú kedvezményeket

Gyurcsány Ferenc azt ígéri a szlovák miniszterelnöknek, hogy harminc napon belül kidolgozza a Magyarország által javasolt hatpontos csomaghoz szükséges lépéseket még akkor is, ha Szlovákia ezt nem tenné meg. Eörsi Mátyás szerint jó, hogy a kormányfő nem győzni ment Révkomáromba.

Nemzeti ügyről van szó, így természetes, hogy a szokásosnál intenzívebb egyeztetés jellemzi a pártokat – mondta Gyurcsány Ferenc, miután tegnap dolgozószobájában tájékoztatta a pártok vezetőit a Robert Ficóval folytatott találkozójáról. “Sikerült megőrizni az alapvető politikai konszenzust a legfontosabb kérdésekben. Arra kell törekedni, hogy ez tartósan fennálljon” – közölte.

Gyurcsány Ferenc világossá tette: a Magyarországra vonatkozó szlovák javaslatok mindegyikét teljesítik. “Nem kérünk mást szlovák partnerünktől, mint hogy ugyanannyit tegyenek meg, mint amennyit mi meg fogunk tenni. Nem kérünk egyoldalú kedvezményeket. Mi legalább annyit megteszünk a magyarországi szlovákság érdekében, mint amennyit szükségesnek gondolunk a szlovákiai magyarság érdekében.”

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: “végig kell nézni”, van-e jogalkalmazási vagy jogalkotási oka annak, hogy Magyarországon a szélsőséges, fasisztoid szervezetek elleni fellépés az elmúlt években nem volt elég határozott ahhoz, hogy elejét vegyük a konfliktusoknak. “A kormánypárt és én magam is úgy értékelem, hogy bizonyos jogszabályi normák korrekciójával szükséges lenne jobb egyensúlyt találni az alapvető szabadságjogok érvényesítése és a különböző identitások védelme között.”

A kormányfő elmondta: a Robert Ficónak küldendő levelében megismétli a hatpontos javaslatot, s várják a szlovák fél véleményét. Kijelentette: attól függetlenül, hogy ők mit gondolnak, Magyarország megvalósítja a javaslatokat, mert – idézzük – “ez nem vásári komédia, nem alkudozás tárgya. A cél, hogy a két ország között bizalom legyen.” Gyurcsány Ferenc azonnal kiadja az illetékes minisztereknek a feladatokat, és 30 napon belül kezdeményezik a szükséges lépéseket.

A Fidesz és a KDNP már a tegnapi parlamenti ülés előtt benyújtott az egy politikai nyilatkozattervezetet. A frakciók egyeztetnek róla, de csak azután kerül a T. Ház napirendjére, miután Szili Katalin házelnök és Sólyom László államfő is találkozott szlovák partnerével. Az ötpárti megbeszélés után Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte, hogy a miniszterelnök ötleteket, tanácsokat kért tőlük. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke azt emelte ki, hogy a Szlovákiában kormányzati rangra emelkedett magyarellenességnek a miniszterelnökkel, a házelnökkel és az államfővel együttműködve “megálljt kell parancsolni”. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője konfliktuskezelő rendszer létrehozására tett javaslatot, de a részletekről nem nyilatkozott.

– Vizsgálatot követelünk a szlovák kormánytól a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatban – szögezte le Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke ugyanakkor úgy vélte: a magyar szélsőséges mozgalmak határon túli károkozását nem a szabadságjogok csorbításával, hanem a két ország rendőrségének az együttműködésével kell megakadályozni. E ponton említendő, hogy a parlament tegnapi plenáris ülésén napirend előtt Eörsi Mátyás (SZDSZ) arról beszélt, hogy – idézzük – “féltettük a miniszterelnök urat a szlovák-magyar csúcstalálkozótól, mert a szlovák partnernél nem láttuk a helyzet megoldására való törekvést. Robert Fico kormányfő meg is rótta a szlovák sajtót, amiért az igazság érdekli és nem a szlovák felet védi. Helyes, hogy Gyurcsány Ferenc nem győzni ment, mert ahol győztesek vannak, ott vesztesek is. A legfőbb vesztes pedig mindig a kisebbség, jelen esetben a határon túli magyarok.”

A miniszterelnök tájékoztatója az ötpárti tanácskozás után
A miniszterelnök tájékoztatója az ötpárti tanácskozás után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.