Gyurcsány: Mindkét ország csak sérüléseket szenvedhet

Egyedül Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő foglalkozott napirend előtti felszólalásában a szlovák-magyar viszonnyal és a két nemzet miniszterelnöke közötti csúcstalálkozóval hétfőn a Parlamentben. Eörsi szerint a szlovák középerőkkel kellene szövetséget kötni. Gyurcsány Ferenc reagálásában azt mondta: ha nem számolunk le saját fasisztoid szervezeteinkkel, annak árát a határon túliak fizetik meg.

Féltettük a miniszterelnök urat a szlovákmagyar csúcstalálkozótól, mert a szlovák partnernél nem láttuk a helyzet megoldására való törekvést. Robert Fico kormányfő meg is rótta a szlovák sajtót, amiért az igazság érdekli és nem a szlovák felet védi. Helyes, hogy Gyurcsány Ferenc nem győzni ment, mert ahol győztesek vannak, ott vesztesek is. A legfőbb vesztes pedig mindig a kisebbség, jelen esetben a határon túli magyarok – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Eörsi Mátyás.

A szabaddemokrata politikus szerint a két ország okkal mutat egymásra a szélsőségesek miatt, ám hozzá kell tenni, hogy Szlovákiában „a kormány részeként fröcsögnek” és ez nagy különbség. Eörsi szerint a jogos bírálatok mellett a magyar félnek is rettenetes volt látni azokat, akik második világháborús egyenruhában masíroztak. „És rettenetes volt látni a futballmérkőzésen azt is, hogy egyesek sértegették a vendéglátókat. Nem a magyar jelképekről beszélek, hanem azokról a feliratokról, amelyek kétségbe vonták a szlovák nemzet önállóságát. Persze ez sem indokolja a rendőrattakot”  tette hozzá. Eörsi Mátyás szerint meg kell találni annak módját, hogy a radikális nézeteket ne exportáljuk, s ehhez szerinte elég a meglévő törvényeket használni.

A liberális képviselő azt javasolta, hogy a magyar pártok és a kormány a szlovák demokratikus középpel kössön szövetséget a békés együttélés érdekében. „Az az abszurd és paradox helyzet állt elő, hogy a szlovákokat gyűlölő magyarok és a magyarokat gyűlölő szlovákok lettek egymás szövetségesei és ők irányítják a két ország kapcsolatát. Vegyük át a kezdeményezést. Egymás mellett élünk és egymás mellett is maradunk; ez pedig óriási felelősséget ró mindannyiunkra”  fogalmazott Eörsi Mátyás.

A szabaddemokrata képviselő felszólalására Gyurcsány Ferenc pártelnökminiszterelnök reagált. A kormányfő elmondta: „nem boldog”, hogy ezeket a problémákat miniszterelnöki szinten kell kezelni. „Egy ilyen vitában mindkét ország csak sérüléseket szenvedhet. Kiállhatunk határozottan? Úgy gondolom, kiáltunk. Védhetjük jogainkat? Megvédtük. Megbeszélhetjük szlovák kollégáinkkal, hogy miben látjuk a másik oldal hibáit. Mégis azt gondolom, hogy ezekben a vitákban sérül a határon túli magyar közösség és sérülünk benne mi is. Egész Magyarország és Szlovákia”  mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: az ember úgy lehet büszke magyar, hogy azzal nem sért másokat.

„Nem látok jelentős csoportokat egyik oldalon sem, amelyek úgy gondolnák, hogy szlovákságuk vagy magyarságuk ellentétben áll a patrióta hevülettel. Felelőtlen, forró fejű embereket látok. A különbség az, hogy ezek a csoportok Magyarországon a társadalom és a közélet periférián vannak. Végtelenül sajnálom, hogy Szlovákiában ez nem így van. Nem szimmetrikusak a viszonyok (…) Ha mi nem leszünk képesek korlátozni a magunk nem jelentős számú, de hangos és hírében messze eljutó fasisztoid szerveződéseinket, az árát mi és a határon túli magyarok fizetik meg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ebben az ügyben valamennyi tennivalónk nekünk is van. Nem adom fel pozícióinkat, érvényesíteni akarom azokat. Hogy a nyegle, felelőtlen vádaskodásokat ne a határon túliak fizessék meg. Ha így lesz, mindketten nyertesek leszünk. Magyarország is és Szlovákia is”  fejezte be felszólalását a kormányfő.

Parlament, plenáris ülés. Gyurcsány Ferenc beszél.
Parlament, plenáris ülés. Gyurcsány Ferenc beszél.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.