Gyurcsány: még nem késő elállni a paksi tervtől

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke arra szólította fel szombati nyílt levelében Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon el "ördögien veszélyes tervétől", és ne kösse Magyarország energetikai jövőjét Oroszországhoz.

Gyurcsány Ferenc az MTI-hez is eljuttatott levelében döbbenetesnek nevezte az 1956 Magyarországa, 1968 Csehszlovákiája, 2008 Grúziája és 2014 Ukrajnája közötti "hasonlatosságot". A DK elnöke azt írta, 2008-ban, az orosz-grúz háború idején Orbán Viktor éles hangon ítélte el az orosz agressziót, és a mostani ukrajnai események tökéletesen alátámasztják a miniszterelnök hat évvel ezelőtt hangoztatott nézeteit.

Az ellenzéki pártelnök úgy fogalmazott: "tegyük félre vitáinkat arról, hogy bölcs dolog-e az atomenergia, hogy meg tudjuk-e mondani, milyen energiára lesz szüksége hazánknak húsz év múlva, hogy gazdaságilag jó üzletet kötött-e Magyarország Putyin Oroszországával". Arra kérte Orbán Viktort, gondolja át még egyszer, szabad-e Magyarország energetikai jövőjét ahhoz az Oroszországhoz kötni, amely külpolitikai céljainak elérése érdekében nem csupán a gazdasági nyomásgyakorlástól, hanem a katonai erő alkalmazásától sem riad vissza.

Gyurcsány Ferenc reményének adott hangot, hogy a kormányfő "megértette, hogy rendkívül veszélyes ennyire kiszolgáltatni Magyarországot Putyin Oroszországának".

Megjegyezte, biztosak abban, hogy "az egykori antikommunista Orbán Viktor nem akarja, hogy az utókor a Szovjetuniót behívó Kádár Jánosként tartsa számon". A DK elnöke szerint még nem késő elállni a tervtől.

Az orosz parlament felsőháza szombaton jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kérelmét, hogy az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.