'Közelebb vagyunk az államcsődhöz, mint valaha'

Gyurcsány: ma a magyar miniszterelnök azt tudta elérni, hogy az IMF-delegáció időnek előtte becsukta az ajtót.

Ma közelebb vagyunk egy fenyegető államcsődhöz, mint bármikor az elmúlt években – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken győri sajtótájékoztatón arra reagálva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság küldöttsége, megszakítva a tárgyalásokat Magyarországgal az elővigyázatossági hitelkeretről, pénteken elutazott Budapestről.

Az ellenzéki politikus kifejtette: szerinte Magyarország ma nehezebb helyzetben van, mint 2008-ban, ennek egyik alapvető oka, hogy "a magánnyugdíjpénztáraktól elvett vagyon felhasználásával lenyomott költségvetési hiányszám kivételével minden gazdasági, pénzügyi adat rosszabb, mint 2008-ban". A másik ok, hogy "mára a magyar kormánynak végtelenül rossz a megítélése a nemzetközi világban, rossz Európában, rossz a tengerentúlon".

"A magyar kormánynak nincsenek barátai, márpedig a megállapodáshoz együttműködő partnerekre, barátokra van szükség. Ma a magyar miniszterelnök azt tudta elérni, hogy a delegáció időnek előtte becsukta az ajtót" – fogalmazott.
A volt miniszterelnök úgy ítéli meg: az Európai Unió és Magyarország között az a vita tárgya, hogy az Európai Unió bizottsága szerint Magyarország sorra megsértette az unió szabályait. "Az utolsó csepp a pohárban a Magyar Nemzeti Bank jogállásáról szóló törvény módosításának szándéka. Az unió azt kívánta, hogy a hitelszerződés előfeltételeként meg lehessen vitatni az intézményi kérdéseket is, a jegybank jogállását, a magánnyugdíjpénztárak ügyét, az Alkotmánybíróság ügyét. Orbán Viktor miniszterelnök ettől elzárkózott" – fejtette ki.

Ezt a szituációt Gyurcsány Ferenc szerint csak úgy lehet feloldani, hogy a miniszterelnök megváltoztatja álláspontját. Javasolta Orbán Viktornak, hogy módosítsa álláspontját hétfőre, mire a piacok újra kinyitnak, a forinttal újra kereskedni fognak, és előzze meg, hogy a forint hétfőn nagyarányú értékvesztésen menjen keresztül, vagy a forintkötvényeket csak hatalmas kamatfelárakkal lehessen eladni.

Van a Fidesznek kellő felhatalmazása és támogatottsága a parlamentben, hogy kezelni tudják "a jelentős, részben általuk létrehozott válságot" – tette hozzá. "Nem azt kívánjuk, hogy új választás legyen, hanem azt kívánjuk, hogy a kormány térjen vissza a józan, felelős politikához" – hangoztatta. Gyurcsány Ferenc szeretné, hogy a következő két nap alatt a miniszterelnök és kormánya értse meg, "hogy olyan útra tévedt, amelyben tönkremehetünk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.