Gyurcsány: Kevesen tülekednek Nagy Imre koporsójánál

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg hivatalosan tegnap a megújult Nagy Imre Emlékházat. A II. kerület Orsó utcai egykori lakóépületben tartott rendezvényen jelen volt többek között Göncz Kinga külügyminiszter, Pálinkás József MTA-elnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és Konrád György író, valamint számos Nagy Imre Érdemrenddel kitüntetett személy.

Jánosi Katalin, a mártír miniszterelnök unokája azt mondta: az Orsó utcai épület a történelem egy darabja. Nemcsak egy lakóház, hiszen itt töltötte utolsó szabad éjszakáját is a forradalom kormányfője. Jánosi Katalin örömmel jelentette be, hogy a Külügyminisztérium áldozatos munkája révén a napokban hazakerültek azok az iratok, amelyek még a „menedéket nyújtó” jugoszláv nagykövetségen maradtak Nagy Imre kivégzése után. A majd’ hetvenkilónyi iratot nemrég végül Szerbia külügyminisztere juttatta vissza a magyar államnak. Az anyagok az Országos Levéltárba kerülnek, ahol hamarosan kutathatóak lesznek.

Megemlékezés a Nagy Imre házban.
Megemlékezés a Nagy Imre házban.

– Akinek a portréja mögöttem látható, egy népi politikus volt, egy nemzeti politikus és ne felejtsük, egy kommunista politikus – kezdte nyitóbeszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, hogy Nagy Imrének az „utópiákkal terhelt és álmodott” században sok mindenben igaza volt, és volt olyan is, amiben egyértelműen nem. Igaza volt például abban, hogy a politikusoknak segíteniük kell a leszakadtakat és az üldözötteket. Nem volt igaza viszont abban (ahogy Gyurcsány szerint a XX. századi baloldali politikusok többségének sem), hogy az egyenlőséget még csak időlegesen sem lehet a szabadság megvonásával szolgálni.

– Oktalan az a vita, hogy kié ’56. Mindenkié, ahogy Nagy Imre sem csak a baloldalé. Tisztelni lehet és kell a forradalom miniszterelnökét, és a XX. század legbátrabb férfiúját” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „A rendszerváltáskor sokan tülekedtek Nagy Imre koporsójánál, most láthatóan kevesebben teszik ezt. Pedig mindenkinek dolga a saját értékrendje szerint a Nagy Imre-örökség egy darabját tovább vinni. Akik magasztos pátosszal beszélnek ’56-ról, azoknak sem szabad hagyni, hogy Nagy Imre unokái egyedül viseljék az örökség terheit” – mondta a miniszterelnök az állami támogatásokból felújított és a mártír kormányfő Nagy Imre életútját most már modern eszközökkel is bemutató emlékház megnyitóján.

Bár a rendőrség lezárta a házhoz vezető utat, az eseményt semmi sem zavarta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.