Gyurcsány, Hiller, Kiss egy asztalnál: beszólások, közös nevezők

Közös asztalhoz ültette a 168Óra című hetilap az MSZP három meghatározó platformjának elnökét. Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter és Hiller István beszéltek a párt balra fordulásáról, a DKP pártszavazásáról és arról is: külön vagy együtt kell folytatni.

Hármas interjút közöl a 168Óra legfrissebb száma Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel és Kiss Péter, illetve Hiller István ex-miniszterekkel; az MSZP három meghatározó platformjának elnökével. A hat oldalas leiratban közölt beszélgetésben többek között arról vitatkoztak a szocialista politikusok, hogy az MSZP-nek balközép párt vagy baloldali párt legyen.

Kiss Péter és Hiller István belső koalícióról beszélt, a baloldali áramlatok belső koalíciójáról, amelyben a balra fordulást tulajdonképpen a habitus, a szociálisan érintett rétegek felé való fordulást jelenti. Gyurcsány ezzel szemben továbbra is azzal érvelt, hogy az MSZP mindig akkor volt sikeres, ha egyesíteni tudta a nagyon különböző baloldali és polgári attitűdöket.

Gyurcsány a kongresszus által elfogadott, egy modern baloldali egységpártról szóló dokumentumát kritizálva megjegyezte, hogy abban nincsenek kimunkált tartalmak. Kiss Péter szerint viszont a Gyurcsány-platform által hangoztatott „új egységben” nincsenek kimunkált tartalmak, a volt kancelláriaminiszter szerint ráadásul először a játékszabályokat és a kereteket kell lefektetni a tartalmi vitához.

„Én semmilyen magasröptű szellemi kihívást nem érzékelek. És a tartalmi vitákat érdemes megkülönböztetnünk – ne kerülgessük – a hatalmi küzdelmektől. Mindkettő legitim, csak nem mindegy: az elvi kihívást hatalmi küzdelemnek szánom, vagy valóban a politika tartalmi tisztázása a célom. Ha az előbbi, azt inkább provokációnak nevezik” - fogalmazta meg határozott véleményét a Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezéseivel kapcsolatban Hiller István. A volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc erre reagálva azt mondta: a kihívás szót tudatosan használja. „Kihívást intézünk az MSZP fennálló viszonyaival, bizonyos értelemben a belső hatalmi rendjével szemben is. Félreértés ne essék: ez nem a párt elnöke, hanem a párt struktúrája ellen irányul. Én örömmel vettem volna, ha ezt a kihívást az MSZP mai vezetése kezdeményezi” - fogalmazott a 168Óra interjújában Gyurcsány Ferenc.

Ehhez kapcsolódóan Kiss Péter azt mondta: ő is „kevés tartalmat” lát az említett „kihívásban”. A volt kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: „Nyilván már nem nagyon változhat a habitusunk: Ferié sem, az enyém sem. Ő úgy gondolja: konfliktust kell generálni, az vezet a megoldásokig. A mi reformkudarcaink ennek a számlájára írhatóak: több volt bennünk a voluntarizmus a változás kapcsán, mint a képesség arra, hogy menedzseljük a változást, egyáltalán megmondjuk, mit mivé alakítanánk” - fogalmazott Kiss Péter.

A beszélgetés leiratában olvasható még az is, hogy a pártszavazás kapcsán Kiss Péter rögzítette: ahhoz nem tud partner lenni, ha valaki a „végeredményhez keres eszközöket a politikában.” Gyurcsány szerint valóban erről van szó, a végcélhoz kerestek eszközt, a végcél pedig a párt átalakítása. Kiss Péter erre úgy fogalmazott: „de nem lehet úgy átalakítani, hogy nem tudjuk, mivé akarunk formálódni. És enélkül személyi, hatalmi kihívásként jelenik meg a kezdeményezés, amit én ellenzek”.

A tartalmas beszélgetés végén Gyurcsány a lehetséges belső koalíció megteremtéséről azt mondta: „Kell rá egy kísérletet tenni 2012-ig. És meglátjuk, mire megyünk, már nemcsak így, hárman”. Hiller István úgy fogalmazott: „Minél konkrétabb tartalmi ügyekről esett szó most, annál jobban kirajzolódott: akár még közös nevezőre is juthatunk. Ettől még nem biztos, hogy összejön”. Kiss Péter pedig így zárt: „az MSZP csak belső koalícióval képzelhető el. Ha nincs belső koalíció, az már nem az MSZP, az több párt”.

 

A teljes leiratot a 168Óra legfrissebb számában olvashatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.