Gyurcsány: hasonló kihívásokkal kell szembenézni, mint 1848-ban

Európa népeinek ma nem kisebb kihívással kell szembenézniük, mint a másfél évszázaddal ezelőtti forradalmak hőseinek - írta Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarságnak küldött üzenetében.

A miniszterelnök szerint a világgazdasági válság fenyegetésében meginogni látszik a szabadság, egyenlőség, testvériség "véráldozattal szentesített" európai egysége, pedig a közös problémákat csak közös erővel, egységes akarattal lehet megoldani.

Az MTI-hez is eljuttatott levelében úgy fogalmazott: az idei március 15. nagy kérdése, hogy magyarként és európaiként helyt tudunk-e állni és meg tudunk-e erősödni a vért ugyan nem, de áldozatokat mindenképpen követelő válság idején, és vajon Európa megőrzi-e 1848 vívmányait, vagy zárójelbe teszi a testvériség eszméjét.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a világválság közepette óriási a felelősségük a döntéshozóknak es minden egyes polgárnak. Az Európai Unió nagy kihívása, hogy meghirdetett elveinek megfelelően a válság következményei ne gyengítsék meg végletesen se a közösséget, se annak egyes tagjait. Az országok vezetőinek felelőssége most az, hogy a krízis ne a leghátrányosabb helyzetben lévő kisebbségi közösségekre zúdítsa a legnagyobb nehézségeket - hangoztatta.

"Az előttünk álló feladatokkal csak együtt, egymásra támaszkodva tudunk megküzdeni európaiak és nem európaiak, magyarok es nem magyarok, a többségi társadalom és a kisebbségek tagjai" - olvasható a levélben.

A miniszterelnök szerint 161 évvel 1848 márciusa után más hangsúllyal ugyan, de újra aktualitása van a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméinek. "A történelem gondoskodik arról, hogy minden nemzedék szükségképpen újra meg újra szembesüljön és megküzdjön" értük - tette hozzá.

A kormányfő felidézte, hogy a XX. század utolsó évtizedétől kezdve - amikor már minden magyar szabadon és együtt ünnepelhette a szabadság ünnepét, amikor pozitív folyamatok sokasága indult el térségünkben - azt remélték, végérvényesen beteljesülnek a 1848-as márciusi ifjak vágyai. Úgy látja, a XXI. század első évei is azzal kecsegtettek, hogy az egységesülő Európában a szolidaritás, az együttműködés és a tolerancia jegyében feloldódhatnak a nemzetek, etnikumok között korábban keletkezett feszültségek. "A globális válság mintha épp ebbéli reményeinket rendítené meg" - írta a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.