Gyurcsány: 'nem én voltam a kiszivárogtató'

Az egykori miniszterelnök szerint a nemzetbiztonsági vizsgálat zárójelentése nem állapította meg a kiszivárogtató pontos személyét, de az biztos, hogy nem ő volt.

„Egy szó nem igaz belőle” többek között ezt mondta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal napokban nyilvánosságra hozott jelentéseivel kapcsolatban. A Demokratikus Koalíció elnöke – az őszödi kiszivárogtatás idején még szocialista politikus – az ATV „Egyenes beszéd” című műsorában többek között azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálat írásos jelentéseiből annyi mindenképpen igaz, hogy a felvételt nem kívülről készítették, hanem belső ember adta ki a nyilvánosságnak.

Gyurcsány azt is kijelentette, hogy abból viszont – amit az NBH Rózsa-Floresre hivatkozva állapít meg a jelentésben – semmi sem igaz, hogy a beszéd kiszivárogtatója valójában maga a volt miniszterelnök lenne. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy Flores állításait semmilyen, az iratban szereplő bizonyíték nem támasztja alá.

Ellentmondásos következtetések a jelentésekben

A politikus a tévéinterjúban „zsiványnak” nevezte Pintér Sándor belügyminisztert, mondván a vizsgálat összegző jelentését, amely szerinte cáfolja a nyilvánosságra került „köztes jelentést”, már nem tették fel a hivatal honlapjára. Gyurcsány kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálat során – akkor még miniszterelnökként – látott egymásnak ellentmondó jelentéseket is az ügyben: az egyik szerint a Miniszterelnöki Hivatalban lévő felvételt, egy másik dokumentum szerint viszont a pártnál lévő kazettát másolták le a kiszivárogtatók. Gyurcsány kijelentette, hogy a végső, összegző jelentés – amely saját állítása szerint is jelenleg még államtitkot képez – első pontjában az olvasható, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnál lévő példányról készült másolat ment ki végül a médiához a kiszivárogtatás estéjén.

A volt miniszterelnök megismételte, hogy mindaddig, amíg nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani a kiszivárogtatás valódi szereplőit és menetét, addig nincs értelme sejtésekről beszélni. Gyurcsány ugyanakkor azt is megismételte, hogy „tudja”, kik voltak az érintettek, de csak „kilencvenhét százalékig” biztos benne. A DK elnöke hivatkozott Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökre is, aki – mint azt neki a fejlemények okán feltett kérdésére legutóbb mondta – azért titkosította az összegző jelentést, mert kiderültek ugyan újabb részletek, de az igazság még nem.

„Egy nő és két férfi” ismételte meg Gyurcsány korábbi sejtetését a kiszivárogtatók személyét illetően, de pontos neveket ezúttal sem említett. „Azok, akikre én gondolok, azokat én nagyon nem kedvelem. Sem emberként, sem politikusként. Nem azért nem mondom, mert szeretném őket megóvni, hanem azért, mert nem tehetem meg velük, ha nem tudom feketén-fehéren bizonyítani az érintettségüket. Mert az nem lenne elegendő. Ha három százalék esélye van, hogy nekem nincs igazam, akkor milyen alapon vádolom őket?” fogalmazott Gyurcsány Ferenc a tévéstúdióban.

A volt kormányfő szerint az őszödi ügyben továbbra is sok mindent sejtünk, de még mindig keveset tudunk. Állítása szerint azt sem tudja, hogy a Miniszterelnöki Hivatalból ki adhatta ki az ott tárolt felvételt. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy eddigi életében is sokan elárulták már, de bízott az akkor ott dolgozó emberekben és – mint mondta – bízik most is. A politikus szerint az is bőven előfordulhatott, hogy valaki csak ott felejtette a kazettát, vagy nyitva hagyta a tárolószekrényt.

Gyurcsánynak fel sem tűnt, milyen beszédet mondott

Gyurcsány szerint a mostani ügy nem több, mint egy rossz minőségű városi pletyka, az ő lelkiismerete ebben a kérdésben tiszta. „Ha cáfolhatatlan bizonyítékom lenne, azonnal elmondanám, amit tudok” mondta a politikus. Gyurcsány Ferenc az ATV-nek adott interjújában elmondta azt is: nem volt tisztában azzal, hogy rögzítik az Őszödön elmondott beszédét. „Nekem ez tizenkettő egy tucat beszéd volt (…) Arra sem emlékeztem két hét múlva, hogy ilyen volt” állította az ex-kormányfő az évekkel ezelőtti helyzetről. Gyurcsány szerint „imádták” és „állva tapsolták” az őszödi beszédet a helyszínen lévők, sokan pedig nyilván úgy gondolták később, hogy ezzel lehet „kitekerni a nyakát”.

A volt miniszterelnök többszöri kérdésre is tagadta, hogy bárkivel meg kívánta volna osztani a felvételt, vagy bárkivel is egyeztetett volna annak a sorsáról. Gyurcsány szerint a Kossuth Rádióban való elhangzásakor még sem ő, sem pedig Gál J. Zoltán kabinetfőnök nem emlékezett arra, hogy ez a beszéd mikor és hol hangzott el; vagyis nem érezték a közlés súlyát. „Ez egy átkozottul jó beszéd! (…) Tök büszke vagyok mind a mai napig!” minősítette ismételten az elhangzottakat.

Gyurcsány – ismét az elméletileg államtitoknak minősülő zárójelentésre hivatkozva – összefoglalóan azt mondta: a nemzetbiztonsági vizsgálat megállapította, hogy a felvételt belülről vitték ki, azt viszont nem tudta pontosan kideríteni, hogy ki volt a kiszivárogtató. A volt kormányfő arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a részjelentés szerint is a Fidesz birtokában volt a felvételnek, a másolást és a terjesztést is az akkori ellenzéki párt szervezte meg.

Orbán felelősségét is felvetette a volt miniszterelnök

Gyurcsány szerint ez azt bizonyítja, hogy nem spontán módon történt a beszéd nyilvánosságra hozatala és az utána történő provokáció sem. Úgy véli, a Fidesz egy „olyan szituációt” szervezett, amely végül a tévészékház felgyújtásához vezetett. A volt miniszterelnök szerint Orbán Viktor nyilatkozattal tartozik arról, hogy miről és miként tudott az őszödi felvétel kapcsán, Pintér Sándornak pedig arról kell számot adnia, hogy hol van a teljes, összegző jelentés. „Hazudoznak, ők maguk a végén a szivárogtatók” - vádolta meg újra a Fideszt az ügyben. Gyurcsány ismét Orbán felelősségéről beszélt, aki szerinte előkészítette a hangulatot és még a futballhuligánokkal is szövetkezett a kezdeti rendzavarásban. A DK elnöke hangsúlyozta, hogy „bár ez kimosódott már az emberek emlékezetéből”, a szeptemberi-októberi megmozdulásokat fideszes politikusok is szervezték.

Saját felelősségéről Gyurcsány úgy fogalmazott: a beszédet újra és újra elmondaná, de a drámához szükséges kiszólásokat már elhagyná. „Jobban bíztam abban, amiben nem kellett volna. De jól működött az agyam és a szívem is!” fogalmazott a politikus, hozzátéve: ha a Fidesznek mindössze ennyi a muníciója, „ha velem szemben ennyit tudnak csinálni, akkor nagy bajban vannak és akkor megnyerjük a választást; én bírom ezt a tempót...” hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.