'Fasisztákra nem szavazunk!'

Fasisztákra nem szavazunk! - adja ki az utasítást a Jobbikra utalva Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebook-bejegyzésében, amelyben a parlamenti ellenzék összefogásának problémáiról értekezik. Szerencsétlennek tartja, hogy az MSZP és az LMP a kormánykritikájukat gyakran megspékelik egymásnak címzett oldalvágásokkal. A volt kormányfő szerint a demokrata szavazók csak akkor voksolnak majd a szocialistákra, ha a párt képes lesz mély politikai, kulturális és morális átalakulásra.

"Lassan ébredezik az ellenzék. Kezd leesni a tantusz, hogy a Fidesz ellen csak széles összefogással lehet majd győzni. Aki eddig értetlenkedett, azt most kijózanította a Fidesz új választójogi törvénytervezete" - írja legújabb Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, aki ezúttal a parlamenti ellenzék együttműködési lehetőségeit elemzi.

"Az nagyjából világos, hogy a Parlamentben bárkivel együtt lehet szavazni annak érdekében, hogy a Fidesz után helyreállítsuk a kormányozhatóság feltételeit, szélesebb értelemben, a demokratikus alkotmányosságot. Választási szövetséget azonban csak olyan párttal, pártokkal lehet kötni, amelyekkel stratégiai kérdések sora köt bennünket össze. A fasisztoid párt nem ilyen.

Ráadásul a parlamenti együttműködés a képviselők belátásán nyugszik. A választási koalícióhoz a választók széles körének értő, aktív támogatása kell. Rá kell venni a pártok szavazóit, hogy másik párt jelöltjére szavazzanak. Ez nem egyszerű. Meggyőzhetők-e a demokraták, hogy olyan pártra szavazzanak, melynek képviselői köszönés helyett zsidóznak, cigányoznak, és nemzetárulónak tartanak minden baloldali, liberális demokratát. Én ezt nem hiszem.

Ami meg a demokratikus ellenzéket illeti. A Fidesz leváltásának szükségessége önmagában nem elegendő érv sok demokratának, hogy erre vagy arra a demokratikus ellenzéki pártra szavazzanak. Halljuk a választók sokaságának hangját: „nem valaki ellen, hanem valamire szeretnék voksolni.” Közben azt is tudjuk, hogy a mai két demokratikus ellenzéki párt sok demokratának nem választható jó szívvel. E két pártnak először is végig kellene gondolnia, hogy helyes-e, ha kormánykritikájukat rendszeresen megspékelik egy oldalvágással, amelyben a másik demokratikus ellenzéki pártot ütik. Ez ügyben az LMP-nek van több tennivalója.

A mi leckénk, a szocialisták legfontosabb leckéje meg az, hogy képesek vagyunk-e megérteni, hogy mély politikai, kulturális, morális átalakulás nélkül nem leszünk választhatóak sok demokrata számára. Szóval szerintem széles koalíció a demokratákkal, nyitott befogadó, együttműködő pártokkal, és küzdelem a fasisztoid pártokkal. Demokrata nem kérheti szavazóit, hogy a Fidesz leváltása érdekében szavazzon a Jobbikra. Ez a demokraták végső erkölcsi megsemmisülését hozná" - írja az exkormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.