Gyurcsány: az utazóknak is vannak jogaik

Ha kisebb lesz az infláció vagy a növekedés, illetve nagyobb a munkanélküliség új költségvetés jön - derül ki Gyurcsány Ferenc szavaiból. A kormányfő új sztrájktörvényt szeretne, mondván: az utazni vágyóknak is vannak jogaik. Közölte, hogy ma nem érdekli a választás, és januártól ismét reformpolitikát hirdet.

Szükség lenne  egy, a jelenleginél jobb sztrájktörvényre, amely a mostaninál több  garanciát, védelmet, biztonságot nyújt mindenkinek - mondta Gyurcsány Ferenc kedden a Magyar Televízió Este című műsorában. Emlékeztetett arra, a törvény még a rendszerváltáskor született, amikor a sztrájk tekintetében nem sok tapasztalata volt a  jogalkotóknak.

Hozzátette: a hagyományok szerint a sztrájktörvényt csak az  Országos Érdekegyeztető Tanáccsal együtt lehetne megváltoztatni, de  ott ebben nincs egyetértés, ahogyan a pártok álláspontja is vegyes.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem vitatva, hogy a  szakszervezeteknek joguk van sztrájkolni, és nem megkérdőjelezve a  követelésüket, de az utazni akaróknak is vannak jogaik. Szavai  szerint úgy kell intézni a dolgokat, hogy azt érezhesse mindenki,  hogy van egymás iránt felelősségük az embereknek.

A miniszterelnök szerint van még lehetőség a közeledésre a  kormány és a szakszervezetek között a közalkalmazottak januárra  tervezett sztrájkja előtt. Arra a kérdésre, hogy van-e még  mozgástér, azt válaszolta: százmilliárd forintot terveztek a  költségvetésben bérekre, de tudható volt, hogy ebből minden nem jön  ki.

Mint mondta, a fegyveres testületekkel napokon belül  megállapodhatnak, a közalkalmazottakkal pedig tovább kell tárgyalni.  A kormányfő jelezte, tudja, hogy a közalkalmazottak közül nagyon  sokan nincsenek jól megfizetve, mégis megértést kér tőlük.  Hangsúlyozta: a fő szempont, hogy az alacsony jövedelműeket védjék.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: nem ismer egyetlen olyan számítást  vagy megbízható szakértői becslést sem, amely egyetértene Orbán  Viktorral abban, hogy várhatóan 250 ezren válnak munkanélkülivé a  gazdasági válság miatt. A kormány becslése szerint ez a szám 50 és  100 ezer között mozog majd.

Szerinte egy politikusnak nem szabadna riogatni az országot,  ebben a helyzetben józanságra van szükség. Persze, "aki hat éve azt  mondja, hogy jön a farkas, annak egyszer igaza lehet, mert egyszer  valóban jöhet a farkas" - hangoztatta.

A miniszterelnök - mint mondta - nem ismer szakmai kifogásokat a  kormány gazdasági válságkezelésével kapcsolatban.

Orbán Viktor szavaira reagálva, miszerint a kormány  pénzügypolitikája egy zsebtolvajéval egyenlő, a miniszterelnök azt  mondta: nem jó, ha a politikából sértegetés lesz. Olyan politikus,  aki az országot formálni akarja, nem használ ilyen nyelvet. Ha mi  így beszélünk, és ilyen mintát mutatunk, akkor az országban nem  megértés, hanem békétlenség lesz - jelentette ki.

A kormányfő leszögezte, ha a válság megköveteli, akkor ismét  beavatkoznak. A miniszterelnök erre három példát hozott: ha a  tervezettnél sokkal kisebb lesz az infláció vagy a növekedés,  illetve a tervezettnél sokkal jobban nő a munkanélküliség. Ha ez a  három kockázat együtt bekövetkezik, a parlamentnek össze kell ülnie,  és eldöntenie a továbbiakat - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc a jövőre vonatkozóan arról beszélt, januártól  visszatér oda, amit 2006-ban ígért. Közölte, rá akarja beszélni az  országot arra, hogy lépje át az árnyékát, ne ijedjen meg a  változásoktól.

A miniszterelnök azt mondta, nagyon nem izgatja ma a választás.  Lehet, hogy a választók is megértik, hogy jobb nekik egy olyan  miniszterelnök, aki nap mint nap nem őket akarja kiszolgálni, hanem  az országot akarja szolgálni - mondta.

Arra a felvetésre, mennyire tartja reális lehetőségnek, hogy a  Fidesz hajlandó az összegfogásra, úgy válaszolt: nagyon jó, ha így  gondolják. Van erre is jel, de időnként másra is - jegyezte meg a  kormányfő.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy minden  fontosabb dolgot át tudtak vinni a parlamentben, ott képesek voltak koalíciót teremteni, és a jó ügyekhez továbbra is lehet támogatót  találni. Megjegyezte, valószínűleg félreértés volt, hogy a Ház nem  fogadta el hétfőn a szakmunkás-ösztöndíjról szóló javaslatot, ezért ezt újra beterjesztik.

Még van lehetőség a közeledésre a szakszervezetek és a kormány között
Még van lehetőség a közeledésre a szakszervezetek és a kormány között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.