Gyurcsány: még mindig jobb a bércsökkenés, mint az állásvesztés

Lapszemlénkből: Krizantémot a biztonsági őrtől; Szabad a vásár a virágpiacon - A diploma semmire sem garancia - Gyurcsány: A Fidesz úgy viselkedik, mint a Bourbonok - Havonta negyedmilliót kap Siposhegyi Péter az önkormányzati tárcától

Gyurcsány a Kontrában: felelőtlenség lenne gyorsításra használni a hitelt

Nem tervez további megszorításokat a kormány, így nem akarják megadóztatni a minimálbért, nem akarják kivetni a minimális egészségügyi hozzájárulást a nyugdíjasokra és nem tervezik bevezetni az ingatlanadót. Erről a miniszterelnök beszélt a Klubrádióban. Gyurcsány Ferenc a Kontrában azt mondta: egyelőre nem lát lehetőséget a reálbéremelkedésre a közszférában, de van némi mozgástere a kormánynak, és addig fogják csavarni a költségvetés, amíg nem találnak pénzt, hogy valakiknek tudjon növekedni a bére. De ennek mértékéről még korai lenne beszélni.
Arra a kérdésre, hogy abban az esetben, ha a szakszervezetek nem fogják elfogadni a bérstopot, milyen létszámleépítésekkel kell számolni, a kormányfő azt mondta: nincs nyomás létszámcsökkentésre a közszférában. Hangsúlyozta: nem a közszféra, sokkal inkább a piaci szférában dolgozók miatt van ok az aggodalomra. Szerinte ott pár tízezer ember elveszítheti a munkáját. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: ha 6-10 százalékkal csökken a fizetések reálértéke az még mindig jobb, mint ha az ember elveszíti az állását, mert aki most munka nélkül marad annak kevés az esélye, hogy a mostani helyzetben talál másik állást.
A Fidesz alelnökének a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában tett javaslatára, mi szerint az Európai Központi Banktól kapott 5 milliárd eurós hitelt vállalkozásfejlesztésre kell fordítani a kormányfő azt mondta: ha hozzányúlnánk ehhez az összeghez, akkor ennyivel nőne az államadósság, így a jövő évi hiány nem 2,6 lenne, hanem 6,6 százalék lenne. Ebben az esetben az euróárfolyamot tekintve a forint összedőlne, az infláció 20-30%-ra nőne. Ez egy felelőtlen lépés lenne – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: lehet stabilizációs csomagot készíteni, de nem hitelből. Szerinte az uniós forrásokat kell előrébb hozni 2013-ről és nem utcát kell kövezni, hanem vállalkozást élénkíteni. Erre a kormánynak van egy 1000 milliárdos javaslata.
A reformviták újabb nyitásának felvetése kapcsán úgy fogalmazott: a magyar ellenzék erős nyomást helyezett a kormányra, hogy a reformok egy részét adja fel, ezért, akik ezt tették azoknak érdemes lenne átgondolniuk, hogy érdemes volt-e ezt 300 forintért végigcsinálni – utalt a miniszterelnök egyebek mellett a márciusi vizitdíjat eltörlő népszavazásra. A miniszterelnök lát lehetőséget ara, hogy újra lehet kezdeni az önkormányzati reformról szóló tárgyalásokat. A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban azt mondta: szerinte az 2020ig fenntartható a jelenlegi, arról a 2010-es választásokat követően kell dönteni. (Klubrádió)

 

VIDÉKI LAPOKBÓL

Krizantémot a biztonsági őrtől - Szabad a vásár a virágpiacon

Áltermelők fölözik a hasznot Nemcsak őstermelők árulnak virágot, gyertyát, díszszalagot halottak napja előtt a nyíregyházi temető mellett, hanem például biztonsági őrök, autóalkatrész-kereskedők, akik csak nyerészkedni akarnak ez alatt a pár nap alatt – panaszolja egy virágboltos a mai Kelet-Magyarországban. A lap utánajárt: közterület-bérleti szerződés birtokában gyakorlatilag az árul, aki csak akar. (Tudósítónktól)

A diploma semmire sem garancia

Pályakezdő diplomásként nehéz megfelelő állást találni, ma már a diploma önmagában egyáltalán nem garantál semmit. A hallgatók többslge egyébként sem készül tudatosan az egyetem utáni évekre, nem él a gyakorlati lehetőségekkel, nem elég törekvő, ezért találnak olyan nehezen munkát – mondja a szakember. A közelmúltban szervezett őszi állásbörzén az egyetem karrierirodájának munkatársa azt tapasztalta, hogy az iroda tréningjeire, felkészítőire csak a hallgatók töredéke jár el, s legtöbbször ugyanazok. (Tudósítónktól)

Tolnai Népújság: Korszerűsítik a szekszárdi hajléktalanszállót

Húszmillió forintból húsz szálláshelyet korszerűsítenek a szekszárdi  hajléktalangondozási központban - írja pénteki számában a Tolnai  Népújság.
A régi épület átépítésével eleget lehet tenni annak a követelménynek, hogy egy ellátottra négy négyzetméternyi terület  jusson. A tavasszal kezdõdõ átépítés után akadálymentes lesz az  épület, négy nõi szálláshelyet is kialakítanak, és a gondozottaknak lesz internethozzáférésük is - olvasható a cikkben. (MTI)

Új Dunántúli Napló: Termálvízzel fűtené középületeit Pécsvárad

Termálvízzel szeretné fűteni a város középületeit 2009 õszétõl Pécsvárad  önkormányzata, amely már megindította az ehhez szükséges  engedélyeztetési eljárást - írta pénteken az Új Dunántúli Napló.
Bíró Ferenc polgármester elmondta: a kútfúrási munkálatok is hamarosan megkezdõdhetnek, felmérések szerint ugyanis a fedett  tanuszoda mögötti területen, 1400-1600 méter mélységben lehetne  fûtésre alkalmas hõfokú vizet találni.
Hozzátette, amennyiben sikerrel járnak, hõközpontot és  vezetékrendszert építenek, a hálózathoz pedig a városházát, az  iskolát, az idõsek gondozási központját, s a tanuszodát is  csatlakoztatják. A beruházás több százmillió forintba kerül, de  megtérül, mert a baranyai város a gázt részben kiváltva jelentõs  energiát tudna spórolni.
Pécsvárad számára Bóly szolgál példaként, ahol a kisváros  középületeit az idén októbertõl látja el hõenergiával egy 1500 méter  mély kútból feltörõ 84 Celsius-fokos víz. Ezzel a korábbi fûtési  költség 65-70 százalékát megtakarítják - olvasható a baranyai napilapban. (MTI)

Somogyi Hírlap: Tartozás miatt elzárták a gázt a zalai Zichy Emlékmúzeumban

Megszüntették a gázfûtést a felhalmozott tartozás miatt a zalai  Zichy Mihály Emlékmúzeumban az E.ON Közép-dunántúli Gázszolgáltató  Zrt. szerelõi - írta pénteken a Somogyi Hírlap.
Szerda óta nincs fûtés a múzeumban. A szerelõk nem csak a gázcsapot zárták el, leszerelték és elvitték a mérõórát is. A  kiállítótermekben 15-17 Celsius-fok van.
Költõ László, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetõje a  megyei napilapnak nyilatkozva azt mondta: a tartozás összege több  tízezer forintra tehetõ. A megyei közgyûlés által létrehozott "kiskincstár" idõközben már rendezte az adósságot - tette hozzá. (MTI)

Hajdú-bihari Napló: 206 millió forint fejlesztésre a megyében

Elbírálták a leghátrányosabb térségekben található kistelepülések, társulások  által benyújtott pályázatokat; Hajdú-Bihar megyében a pályázók több  mint kétszázmillió forint támogatást kapnak - írta pénteken a  Hajdú-bihari Napló.
A lap közlése szerint az összesen 1,6 milliárdos támogatást az önkormányzatok bölcsõdéinek, óvodáinak és iskoláinak  fejlesztésére, Gyenesei István önkormányzati miniszter döntése  alapján osztották szét.
Hajdú-Bihar megyében 15 pályázó mintegy 206 millió forint  fejlesztési támogatásban részesül, amelyet még az idén felhasználhatnak - olvasható a cikkben. (MTI)

 

AZ MTI LAPSZEMLÉJE

Népszava: Pert fontolgat Almássy Kornél

Pert fontolgat Almássy Kornél volt MDF-es képviselõ a kizárásának  körülményei miatt - írja a pénteki Népszava.
Almássy Kornél a lapnak példátlannak nevezte, hogy nyílt szavazáson döntöttek a kizárásáról és azt is furcsának tartja, hogy  csak az utolsó pillanatban hívták össze azt a választmányi ülést,  amelynek az õ eltávolítása volt a napirendjén.
Az MDF volt alelnöke szerint így szerda este sokan meg sem  jelentek a fórum székházában, és a választmánynak talán összesen  negyven százaléka voksolt ellene, szokatlan módon, nyílt szavazással.
A politikus még nem döntötte el, hogy indít-e pert a történtek  miatt, amelyet egyébként véleménye szerint megnyerne - áll a Népszava cikkében. (MTI)

Gyurcsány: a Fidesz úgy viselkedik, mint a Bourbonok

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz a pénzügyi válságot követõ összefogás idején  is úgy viselkedik, mint a Bourbounok: semmit nem felejtenek, és  semmit nem tanulnak. A miniszterelnök a Népszavában pénteken közölt  interjúban azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt ugyanazt a fáradt  lemezt nyomja 2006 óta, bármi történjék a világban.
Emlékeztetett arra: a nemzeti csúcsot követõen már három ötpárti tárgyalás volt, és ebben a helyzetben Orbán Viktornak meg  kell hallania az együttmûködés parancsát, ha akarja, ha nem.
"Ebben a helyzetben az együttmûködés miniszterelnöke vagyok. A  Fidesz elnöke pedig a pártoskodás vezére. Mindenki eldöntheti,  melyik utat követi" - jelentette ki az interjúban a kormányfõ.
Gyurcsány Ferenc azt mondta,  most nem babra ment és megy a  játék. "Sem idõ, sem energia nincs arra, hogy rossz, megkopott  politikai poénokra válaszoljon az ember. Úgy gondolom, energiánkat  másra kell koncentrálni" - fogalmazott a lapnak. Véleménye szerint  két ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF ugyanakkor rendkívül  felelõsen vesz részt a válságkezelõ folyamatban: nem  népszerûséghajhász módon, és együttmûködésre készen.
"Gyermekded, sõt silány gondolkodásnak" nevezte, hogy miatta  lenne ilyen magas a jegybanki alapkamat. "2000-ben Magyarországon az  irányadó kamatláb 8 százalékkal volt magasabb, mint a Cseh  Köztársaságé. Ki volt akkor a miniszterelnök? Ez akkor azt jelenti,  hogy 2000-ben ezek szerint a pokolba kívánták volna a piacok az  akkori miniszterelnököt?" - tette fel a kérdést a kormányfõ.
Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, Sólyom László megkérdezte-e õt  a válság idején, hogy hogyan állunk, és ajánlott-e fel valamilyen  segítséget, azt válaszolta: nincs róla tudomása, hogy a köztársasági  elnök kezdeményezett volna tájékozódást, vagy beszélgetést a  jegybankelnöknél, vagy a pénzügyminiszternél, nála pedig nem  jelentkezett ez ügyben. "Elbizonytalanít a köztársasági elnök úrnak  a Nemzeti csúcsot elutasító magatartása. Nem tudom, mennyire érdekli  õt ez a kérdés. De ezt neki kell eldönteni. Ha õ tájékoztatás kér,  mi a legnagyobb örömmel és készségesen tesszük ezt meg" - közölte a  miniszterelnök.
Kitért arra, az önkormányzati reformról muszáj újra leülni  egyeztetni az ellenzékkel, mert azok a milliárdok, amelyeket arra  költenek, hogy minden településnek van önálló hivatala, útépítésre,  szociális ellátásra is fordíthatók lennének.
A Metropol is a miniszterelnökkel közöl interjút pénteken.  Gyurcsány Ferenc a lapnak azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy kik a  ludasak abban, hogy nem érzékelte szinte senki Magyarországon, hogy mekkora kockázatokkal jár a devizá­ban eladósodottság ilyen mértéke. (MTI)

Napi Gazdaság: Szombattól drágul a budapesti távfûtés

Az október elsejei gázáremelés miatt szombattól hat százalékkal drágul a  fõvárosi távhõszolgáltatás - olvasható a Napi Gazdaság pénteki  számában.
A gazdasági napilap szerint egy átlagos - 52 négyzetméteres, évente 43,1 gigajoule hõt felhasználó - budapesti távfûtéses lakásnál bruttó 1357 forintos áremeléssel kell számolni havonta. (MTI)

Magyar Nemzet: Havonta negyedmilliót kap Siposhegyi Péter az önkormányzati tárcától

Havonta negyedmillió forintot kap az önkormányzati minisztériumtól  Siposhegyi Péter, akinek drámáit maga a tárcavezetõ ajánlotta  bemutatásra több, színházzal rendelkezõ település vezetõjének -  olvasható a pénteki Magyar Nemzetben.
A cikk szerint a drámaíró szakértõként vesz részt a tárcavezetõ sajtó- és médiaszerepléseinek elõkészítésében.
A minisztérium a Magyar Nemzet kérdésére azt közölte, hogy  Siposhegyi Péter július 1-tõl áll velük szerzõdéses viszonyban,  megbízatása idén év végéig tart. A tárca tájékoztatása szerint a  drámaíró "megelégedésre végzi" munkáját, javadalmazásban pedig teljesítményigazolás alapján részesül - áll a cikkben. (MTI)

Magyar Hírlap: Újra nyomoznak az Aranykéz utcai robbantás ügyében

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy újraindult a tíz évvel ezelõtti, négy áldozat  halálával végzõdõ Aranykéz utcai robbantás vizsgálata; a Budapesti  Rendõr-fõkapitányságtól (BRFK) a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette  át az ügyet.
A napilap pénteki száma arról ír, hogy a Fõvárosi Fõügyészség július 15-én rendelte el a 2001 novemberében  megszüntetett nyomozás folytatását, mert az NNI három másik ügyben  olyan információkhoz jutott, amelyek elvezethetnek a tettesekhez.
A cikk szerint, ha a nyomozás most sikerrel jár, akkor a  kilencvenes években elkövetett több alvilági leszámolás ügye is megoldódhat. (MTI)

Magyar Hírlap: A fõváros tulajdonában lévõ cégeknél is csökkenhetnek a vezetõi bérek, prémiumok

Csökkenhet a BKV vezetõinek, irányító és felügyelõ testületi tagjainak a fizetése  és a prémiuma - olvasható a pénteki Magyar Hírlapban. A napilap  kérdésére ezt Demszky Gábor fõpolgármester közölte.
Hagyó Miklós vagyongazdálkodási fõpolgármester-helyettes pedig arról beszélt: megvizsgálják, hogy a fõváros többségi  tulajdonában lévõ cégeknél közül melyiknél lehet csökkenteni a  vezetõség jövedelmét. Hagyó Miklós hamarosan egyeztetést tart az  ügyben a költségvetésért felelõs fõpolgármester-helyettessel,  Ikvai-Szabó Imrével és várhatóan még ebben az évben javaslatot is tesznek - áll a cikkben. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.