Gyurcsány: A józanság győzött a kevélység felett

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzéki pártok október 23-ai közös ünnepléséhez hasonlóan a választókerületi együttműködésüket is a támogatóik fogják kikényszeríteni.

A Demokratikus Koalíció elnöke erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt, miután eldőlt, hogy a Műegyetem rakparton tart közös demonstrációt október 23-án délután a baloldali ellenzéki pártok többsége, köztük az MSZP, az Együtt-PM és a DK is. Szavaiból az is kiderült, hogy a DK nevében ő mond beszédet a demonstráción.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a józanság győzött a kevélység felett, miután az ellenzéki választók kivétel nélkül összefogást akarnak. Felidézte, hogy ő javasolt sms-ben közös ünneplést október 23-ára Mesterházy Attila MSZP-elnöknek és Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének, aki szerinte "az egyetlen helyes döntést" hozta meg, amikor ebbe beleegyezett.

Azt is elmondta: egyharmadnál nagyobb esélyt nem lát arra, hogy az ellenzék mégis közös listán induljon a választáson, abban azonban majdnem biztos, hogy a választás előtti napokban vagy hetekben az MSZP, az Együtt-PM és a DK jelöltjei kölcsönösen visszalépnek az esélyesebb javára. Mint mondta, ezt diktálja a józan ész, és erre sarkallja majd őket a választók nyomása is.

Kérdésre válaszolva közölte: ha bárki újra le akarja dönteni Orbán Viktor szobrát - mint történt a Magyar Szolidaritás Mozgalom múlt heti demonstrációján -, ő támogatja, de nem tud róla, hogy ilyesmi készülne. A szobordöntés körüli "hisztériakeltést" mondvacsináltnak és álságosnak nevezte, mondván, az nyilvánvalóan szimbolikus cselekedet volt, és jóval kisebb veszélyt jelent a demokráciára, mint a kordonbontás, amit a Fidesz hajtott végre ellenzékben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.