Gyurcsány: A Fidesz szándéka, hogy átverje az országot

Ha durvább intézkedéseket hozna a kormány, mint amilyeneket hétfőn bejelentettek, elszabadulna a pokol. Gyurcsány Ferenc a Klubrádióban beszélt a társadalmi béke áráról.

A Fidesz szándéka, hogy átverje az országot, mert csak külföldi hitelből lehetne megoldani az általa követelt adócsökkentést - erről Gyurcsány Ferenc beszélt a Klubrádió Kontra című műsorában, csütörtökön. Ám hitel nincs a piacon, tette hozzá a miniszterelnök, de még ha szereznének is, összeomlana a forint, még mielőtt belepumpálnák a gazdaságba, "és akkor minden devizabetétes megnézheti magát".

Gyurcsány arról is beszélt: nem lehet a felvázoltaknál drasztikusabb intézkedéseket hozni, mert arra rámehet az ország . Gyurcsány Ferenc azt mondta, a minimálbért azért nem lehet megadóztatni, mert azt nem csak a kockás papírnak, hanem a minimálbéren élőknek is el kell viselnie, vagyis nem lehet 70 ezer forintot keresőktől 14 ezer forintot elvenni. Gyurcsány Ferenc közölte: ugyanez vonatkozik a nyugdíjasokra is, nem lehet egyik napról a másikra emelni a nyugdíjkorhatárt. A kormány azt tervezi, hogy három év múlva megkezdi a nyugdíjkorhatár emelését, s azt fokozatosan 65 évre tolja ki.

A miniszterelnök számára a tavaly márciusi népszavazás után kiderült, hogy azért sem lehet durván megsarcolni az embereket, mert a háromszáz forintos vizitdíjat is szinte egyöntetűen elutasították. Ez azt is megmutatta - mondta Gyurcsány Ferenc - , hogy ha a hétfőn bejelentett lépésekhez képest durvább intézkedéseket hoznak, felborul a társadalmi béke: mert mélyebb reformlépésekkel lehet, hogy hamarabb visszanyerné az ország a hitelképességét, de elszabadulna a pokol. Példaként hozta fel Ukrajnát, ahol mára a politikai és társadalmi csatározások permanens feszültséget hoztak az országnak és ebből gazdasági hátránya származott keleti szomszédunknak.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy Orbán-kormány alatt reformapály volt. Mint mondta: Orbán Viktor a Bokros-csomag kiigazításából élt, és amíg annak hatása tartott, valóban volt GDP-növekedés, de amint annak hatása elmúlt, azonnal visszaesés volt tapasztalható.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban azt monda: soha nem fog jószántából utat nyitni olyan politikának, amey a szélsőjobboldalt táplálja és amely a válság közepén csak azt tudja mondani, hogy a kormány mondjon le.

A miniszterelnök - egy félmondat erejéig - kitért arra is, hogy Orbán Viktor nyilván azért megy Donald Tusk lengyel miniszterelnökhöz, hogy önmagáért lobbizzon, "merthogy az Európai Néppárt alelnökségéért küzd".

A Fidesz elnökének a lengyelországi utazása miatt marad el egyébként Orbán Viktor péntekre tervezett országértékelése. A Fidesz által szerdán kiadott közlemény szerint ugyanakkor a látogatás azért indokolt, mert a pénzügyi-gazdasági válság nyomán elengedhetetlenné vált, hogy a közép-kelet-európai országok összehangolják intézkedéseiket, és megtalálják azokat a pontokat, amelyek mentén közösen lépnek fel az EU márciusi csúcsértekezletén. (Az Európai Néppárt áprilisban tart kongresszust, melyen az előzetes hírek szerint a tisztújítás is szerepel a napirenden.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.