Gyurcsány '56-ról: a tisztesség és becsület nem bukott el

Hiába győzték le az 1956-os forradalmat, a tisztesség és a becsület nem tudott elbukni - áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök november 4-e alkalmából kiadott keddi közleményében.

A kormányfő úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom a szabad cselekvés és az önrendelkezés vágyáról szólt. Hozzátette: ha igent mondunk erre a szabadságra, igent mondunk '56-ra is. Ha igent mondunk a független és erős Magyarországra, méltó módon őrizzük a forradalom céljait. Ha tiszteljük a demokráciát, 56 örökösei vagyunk. És ha tiszteletben tartjuk a köztársaság alapeszményeit, a szabadságharc folytatói vagyunk.

Gyurcsány Ferenc szerint az a függetlenség és szabadság, amit ma mindannyian élvezünk, 1956-ban gyökerezik, és 1989-ben teljesedett ki. 1956-ban a forradalom elbukott ugyan, de évtizedekkel később elérte célját az akkor kezdődött küzdelem: a szabadság és az önrendelkezés igénye erősebbnek bizonyult az önkénynél és az elnyomásnál, és 1989-ben végérvényesen diadalt aratott.

Mert hiába győzték le a forradalmat, a tisztesség és a becsület nem tudott elbukni - szögezte le a kormányfő.

Ezért november 4-én, a forradalom leverésének és a megtorlások kezdetének szomorú évfordulóján akkor tiszteljük leginkább 1956 szellemiségét, akkor fejezzük ki legjobban megbecsülésünket az akkor elhunyt és ma élő hősök iránt, ha alázattal és méltósággal köszönetet mondunk nekik azért, hogy Magyarország ma független és szabad - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy az 1956-os forradalom nem elválaszt, hanem összeköt minden demokratát és szabad magyart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.