Gyurcsány "kellő erőt" kért a rendőrségtől 2006 őszén

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként nem akart visszavonulni 2006 őszén, óva intette a rendőrséget a demonstratív biztonsági intézkedésektől, ugyanakkor jogsértés esetén kellő erőt és határozottságot várt.

Mindez egy rendőrségi vezetői értekezletről készült jegyzőkönyvből derül ki, amelyet a Köztársasági Őrezred volt parancsnokának meghalllgatásán ismertettek a parlament 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottságában.

Szabó Ferenc rendőrvezérőrnagy az ülésen először megdöbbenéssel értesült az MTV-székház ostromának napján, 2006 szeptember 18-án napközben készült jegyzőkönyvről, ám annak áttekintése után már emlékezett rá, hogy a miniszterelnöktől aznap reggel hallottakat tolmácsolta volna az országos rendőri vezetőknek.

Szabó Ferenc az MTI birtokába került jegyzőkönyv szerint akkor így summázta a kialakult helyzetet a rendőri vezetőknek: "Tehát a dolog lényege az, hogy ahogy itt beszéltünk róla, kellő toleranciával, annak minősítve, ami, de amikor kell, akkor kellő határozottsággal lépjen fel a rendőrség. Erről váltottunk néhány szót reggel elutazása előtt a miniszterelnökkel és tulajdonképpen ez valószínű egyeztetett álláspont volt az igazságügyminiszterrel, de azért a rendőrségnek ha kell, erőt is kell tudni mutatni. Ez nagyon lényeges."

Gyurcsány Ferenc 2006 szeptember 18-án Vladimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének meghívására Oroszországba utazott, de még aznap, a kora esti órákban visszaérkezett Magyarországra és Szabó Ferenc tájékoztatása szerint két órát tartózkodott a képviselői irodaházban, majd este 8-9 óra között hazament. Az őrezred volt parancsnoka azt mondta: Gyurcsány Ferenc az MTV-székház ostromának éjszakáján nem mozdult ki a lakásából, és nem is fogadott vendégeket, kizárólag a családjával volt.

A vezérőrnagy aznap, a délutáni órákban tartott rendőrségi vezetői értekezleten - a szó szerinti jegyzőkönyv tanúsága szerint - azt mondta: "a ma 17 órás frakcióülés, az MSZP frakcióülése arról szól, hogy megkeressék azokat a módszereket, hogy hogyan lehet ezt a kialakult helyzetet politikai eszközökkel kezelni. Mindenképpen az a törekvés, hogy nem rendészeti, hanem politikai eszközökkel kívánják ezeket kezelni. A miniszterelnök is abszolút ennek a híve, és ezért óva intett bennünket attól, hogy itt valami demonstratív biztonsági intézkedéseket vezessünk be akár a személyvédelem területén, akár a rezidenciák biztonsága területén".

"A miniszterelnök most azt az álláspontot képviseli, hogy ő nem akar visszavonulni, nem akar olyan látszatot kelteni, mintha most félne, hiszen meg van győződve, hogy jót akar, jó irányt akar, csak szerencsétlent felturbósította ez a kijátszás." (...) "Az a kérése, hogy attól a ponttól kezdve, amikor már jogszabályba ütköző, minősíthető jogsértés történik, akkor pedig elvárja, hogy a rendőrség annak megfelelően intézkedjen" - fogalmazott a jegyzőkönyv tanúsága szerint Szabó Ferenc, aki az értekezleten a miniszterelnökkel folytatott reggeli beszélgetés alapján azt mondta kollégáinak: "legyünk valamennyire toleránsak, de azért tartsuk szárazon a puskaport, tehát ha kell, akkor képesek és készek legyünk intézkedni".

Szabó Ferenc az albizottság ülésén eleinte még abban is kételkedett, hogy jelen volt-e az ORFK vezetői értekezletén, 2006 szeptember 18-án, majd pedig azt hangoztatta, hogy politikai megnyilatkozása nem volt.

Ugyanakkor Révész Máriusz (Fidesz) leszögezte, hogy megállapítható: a politika beavatkozott a rendőrség munkájába. Az pedig alkotmányellenes, hogy egy párt a hatalmat közvetlenül gyakorolja, befolyásolja a rendőrséget.

Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke hasonlóan vélekedett, mi több: Szabó Ferenc 2006-os tevékenységét "politikai komisszári" szerepnek minősítette.

A Köztársasági Őrezred volt parancsnoka erre megjegyezte, hogy a tényeknél maradva annyi állapítható meg, hogy akkoriban politikai eszközökkel kívánták kezelni a kialakult helyzetet, nem pedig úgy, hogy "rászabadítják a rendőröket".

A Kossuth tér 2006 október 23-a utáni, hónapokon át tartó rendőrségi lezárásával kapcsolatban Révész Máriusz azt feszegette, hogy vajon meg lehetett-e tenni ezt politikai támogatás nélkül, mire Szabó Ferenc azt emelte ki, hogy a tévészékház ostroma megrendítette a rendőri vezetést, amely attól tartott, hogy ezután mindenhol minden megtörténhet, és ebből adódhatott a túlbiztosítás, mire Révész Máriusz annyit mondott: "a rendőrség annyira megrendült, hogy a súlyos szakmai hibák felelőseit előléptették, kitüntették".

Rosszul lett és hányni kezdett

A 2006-os események egyik civil sértettje az albizottság ülésén arról számolt be, hogy a büntetés-végrehajtás folyosóján meztelenül guggoltatták, majd egy gumikesztyűs bv-alkalmazott ököllel ütni kezdte a felső testét, és amikor erre védekezésül felemelte a kezét, azt támadásnak minősítették, a földre vitték és négyen-öten percekig rugdosták. Csak akkor lettek kevésbé agresszívek a bv-sek, amikor az egyik előállított a félelemtől rosszul lett és hányni kezdett.

A fiatalember elmondta, hogy fogva tartása során a legnormálisabbak a köztörvényes bűncselekmények miatt ott lévő zárkatársak voltak.

Hozzátette, hogy miután hónapokon át öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekménnyel gyanúsították, már azon is elgondolkodott, hogy melyik országba lenne célszerű távoznia az alaptalan gyanúsítás elől. Szerinte a történteket a sértetteknél is jobban megszenvedték a szüleik.

Az albizottság következő - várhatóan szeptember 17-ei - ülésén - Bene László volt országos rendőrfőkapitány meghallgatásával folytatja munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.