Gyurcsány-Sólyom-Szili csütörtökön egyeztet a magyar-szlovák viszonyról

Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön reggel egyeztet arról, hogy milyen közös álláspontot képviseljenek partnereikkel való találkozóikon a magyar-szlovák viszony kapcsán - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

Az MTI úgy tudja, az egyeztetést Gyurcsány Ferenc kezdeményezte.

Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a kormányfő felhívta a köztársasági elnököt, és egyetértettek abban, hogy szükség van egy ilyen megbeszélésre.

Hozzátette: a csütörtök reggeli egyeztetés a Sándor Palotában lesz.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője megerősítette a találkozó tényét. Elmondta, hogy a megbeszélés csütörtök reggel nyolc órakor a Sándor-palotában lesz, ahol a három közjogi méltóság a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatos kérdésekben fogja az álláspontját egymással megosztani.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke fontosnak tartja, hogy a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel egyeztessék álláspontjukat és a közös lépéseket. Hangsúlyozta: a két ország kapcsolatainak mielőbb normalizálódnia kell. A házelnök véleménye szerint vissza kell szorítani Magyarországon a szélsőséges megnyilvánulásokat, ugyanakkor Szlovákiától is elvárható, hogy ne emelje kormányzati szintre a radikalizmust. Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy október elején kezdeményezett találkozót a szlovák házelnökkel, aki időhiányra hivatkozva eddig nem adott időpontot. Mint mondta, továbbra is nyitott arra hogy létrejöjjön a megbeszélés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.