Gyurcsány Őszödről: Elárultak, nem egyszer, kétszer

"Őszödről feketén-fehéren" címmel tette közzé Gyurcsány Ferenc a Facebookon a balatonőszödi beszéd tizedik évfordulójára készített klipsorozat következő epizódját. Ebben a volt miniszterelnök azt állítja a 2006-os utcai zavargásokhoz vezető őszödi kiszivárogtatásról, hogy őt elárulták - "nem egyszer, kétszer".

Először Gyurcsány szerint néhány MSZP-s vezető árulta el, "akik azt gondolták, ha már legyőzni nem tudtak, egy indulatos, de őszinte beszéd kiszivárogtatásával tönkretehetnek". Annyi eszük már nem volt, hogy ennek következményeit is lássák. "Nem tudták, hogy nem engem árulnak el, hanem azt a Magyarországot, amit építeni akarunk".

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője olyan Magyarországot szeretne, amelynek jövője a most létválságban élők kezében van, "Orbán és Gyurcsány pedig már csak múlt". Az ellenzéki politikus erről csütörtökön, Budapesten más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének az őszödi beszéd 10. évfordulóján közzétett videójára.

Tóbiás József kérdésre válaszolva elmondta, a volt kormányfő állításával ellentétben az MSZP mindig az utolsókig kitartott a miniszterelnökei mellett, az őszödi beszédet pedig egy olyan régi történetnek tartja, amely "eléggé erőszakos módon" akar fennmaradni. "Orbán pezsgőt bont, Gyurcsány megemlékezik, Vona szakad, bennünket pedig az érdekel, hogy mi van a magyar emberekkel" - fogalmazott az MSZP vezetője, aki kitért arra is, hogy Magyarország jövője nem két emberen múlik, hanem azokon, akik létválságban vannak és "hajlandóak hinni egy másik Magyarországban". Az MSZP-nek pedig az a feladata, hogy ezekben az emberekben építse az igazságosabb és szabadabb ország reményét - tette hozzá.

 

A DK vezetője azzal folytatta: olyan modern országot képzeltek el, ahol "nem azért működik az egészségügy, mert felismerik az aktuális miniszterelnök édesanyját, hanem mert rendbe tettük azt". Úgy, hogy az orvosok itthon maradtak, nem mentek külföldre, és nem a betegek veszik az elemeket a műszerekbe.

A második árulás a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Fideszé volt: 2010-ben ugyanis minden adott volt, hogy jól használják a történelmi esélyt, hogy kétharmados többséget kaptak, s hogy felépítsenek egy modern, szerethető országot. Ehelyett szétrombolták az országot; "Mészárosok, Simicskák és Habonyok viszik a pénzt, miközben félmillió ember külföldre menekült.

Gyurcsány - az elhíresült őszödi beszédéből vett fordulattal - "az igazi böszmeségnek" azt nevezte, hogy az MNB 260 milliárd forintot oszthat szét Matolcsy György unokatestvére cégeinek, vagy éppen szőnyegvásárlásra, miközben négymillióan élnek szegénységben, és lassan már az egyszerűbb orvosi ellátásra is fél évet kell várni. A kórházak helyett Orbán Viktor dolgozószobáját újítják fel, meg focistadiont építtet a szülőfalujába, mint Ceausescu, meg semmibe vezető vasutat a háza mellé.

Magáról az őszödi beszédről és annak kiszivárogtatásáról Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: a beszédét valóban nem nagyon lehetett érteni, és a Fidesz könnyen ellenük fordította.

Hazugságpolitika

A baloldal tíz éve a hazugság politikáját képviseli - jelentette ki Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A kormánypártok véleményét - Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök őszödi beszéde elhangzásának 10. évfordulóján - ismertetve a politikus úgy fogalmazott: "a baloldal tíz éve hazudik reggel, délben és este." Szerinte az őszödi beszéd arról szólt, hogy hazudtak arról, amit 2006-ig csináltak, és hazudni kívánnak arról is, amit majd 2006 után csinálnának.

Kérdésre a kormánypárti politikus azt mondta: Gyurcsány Ferenc azt állítja, az őszödi beszéd egy "igazságbeszéd" volt. Ez felháborító és szemen szedett hazugság - fogalmazott, hozzátéve: a volt kormányfő nem veszi tudomásul, hogy egy egész ország nyilvánított véleményt, azt mondva, tűrhetetlen, hogy egy regnáló miniszterelnök hazudik és becsapja a választókat. Az emberek ma sem gondolják másként - jegyezte meg.

Őszöd azért született, tette hozzá, mert akkoriban még volt politikai vita. Ma meg egy képviselő elejtett megjegyzéséből derül ki, hogy azért nem indulhat újra az államfői tisztségért Áder János, mert "Orbán Viktor nem engedi". 

Gyurcsány ezzel kapcsolatban megjegyezte, mennyire "átkozottul utálta", amikor az ellenoldal jelöltje, Sólyom László lett a köztársasági elnök, "de ő lett, mert ez a demokrácia".

Az "Őszöd 10" kampány korábbi videóit itt nézhetik meg: >>>

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.