Gyurcsány megelőzte Orbánt

A volt kormányfő nem a politikai népszerűségről szóló közvélemény-kutatásokban került a jelenlegi miniszterelnök elé, hanem egy tavasszal készített, történelemképpel és a nemzeti emlékezettel kapcsolatos felmérésben. A Nemzeti Örökség Intézete által készített kutatás 1204 magyarországi fiatal (18 és 30 év közötti) felnőtt bevonásával készült.
A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezett fiatalok fele pozitív személynek tartja Mátyás királyt, aki az első helyen végzett a felmérésben. Őt követi a rangsorban Szent István, Széchenyi István, Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor. Horthy Miklós azonban csak 54 megkérdezett szerint pozitív történelmi szereplő.

A történelem negatív szereplői közé sorolták a válaszadók első helyen Rákosi Mátyást, majd következett Kádár János és harmadikként Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor-t 75 fiatal jelölte meg negatív szereplőként, míg a DK vezetőjét 134-en. A válaszadók 50%-a nem akart, vagy nem tudott megnevezni negatív szereplőt a történelemben. Koppány kivételével csak 20. századi személyeket emeltek ki, és csak egy külföldit, Adolf Hitlert.

A nemzeti ünnepek közé egyes megkérdezetteknek belefért pünkösd vagy a karácsony. Az előbbit a válaszadók több mint egynegyede tartja nemzetinek, míg az utóbbit a fiatalok 37%-a. A munka ünnepéről a válaszadók több mint fele gondolja, hogy nemzeti ünnepnap.

A kutatásban azt is megkérdezték a fiataloktól, mely egy szóval jellemeznék a magyar történelmet. A válaszadók 9%-a szerint a viharos, zivataros szó a leginkább ráillő, de 7%-ot és 6%-ot kapott a balszerencsés vagy a küzdelmes szó is. Pozitív jelzővel csak a válaszadók 13% százaléka jellemezte történelmünket, 24% pedig nem akart válaszolni a kérdésre.

A fiatalok döntő többsége nagyon fontosnak tartja a magyar múlt ismeretét, de több mint egyharmaduk szerint a magyarok kevésbé ismerik a történelmüket, mint más nemzetek tagjai a sajátjukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.