Gyurcsány-cégről faggatja Brüsszelt a Fidesz

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációja az Európai Bizottsághoz fordult adatigényléssel Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégének uniós megbízatása miatt – közölte csütörtökön a képviselőcsoport.
A Fidesz-KDNP EP-képviselői elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság egy olyan céget bízzon meg az Európai Unió 2014–20-as fejlesztési programjaival kapcsolatos tanulmányok elkészítésével, amelyik egy aktív pártpolitikus tulajdonában van – olvasható a közleményben. Szerintük az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét.

A megbízás kapcsán egyebek közt azt kérdezik az Európai Bizottságtól, hogy a cég az Európai Bizottsággal való szerződéses viszony 2014 októberi kezdete előtt végzett-e az uniós regionális politika megvalósításával kapcsolatos elemzői munkát, illetve amennyiben ezt a feladatot az Európai Bizottság maga látta el, akkor melyik főigazgatóság mely részlege végezte ezt a munkát korábban, és mi az oka annak, hogy most egy külső konzorciumot bíztak meg ezzel a feladattal.

Azt is kérdezik, hogy melyik főigazgatóság írta ki a pályázatot a megbízatásra, ki volt a felelős döntéshozó a pályázat elbírálásáért, hány cég indult azon a pályázaton amelynek során az Altus Zrt. vezette konzorcium elnyerte a 2016. január végéig tartó megbízatást. Szintén a kérdések között szerepel, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelnie a pályázóknak, és milyen ismérvek alapján választotta ki ezt a konzorciumot az Európai Bizottság, illetve mikor hozza nyilvánosságra a brüsszeli testület a pályázati kiírást és a pályázatok értékelésével kapcsolatos dokumentumokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.